Redd for å rote bort denne?

Nå kan du forsikre bilnøkkelen spesielt.

<b>FORSIKRE BILNØKKELEN:</b> Nå kan du forsikre bilnøkkelen spesielt, mot tap og tyveri. Foto: Colourbox.com
FORSIKRE BILNØKKELEN: Nå kan du forsikre bilnøkkelen spesielt, mot tap og tyveri. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

If Skadeforsikring har lansert en egen bilnøkkelforsikring, som dekker både tap og tyveri av bilnøkkelen.

– Det er veldig få som er kjent med at det er forbundet med såpass store kostnader å få erstattet en bilnøkkel. Det er viktig å få satt søkelyset på at dette er et problem, og at det er en økende tendens til at ved innbrudd i hus stjeles bilnøklene, og da forsvinner ofte bilen etterpå, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, til DinSide.

Bilnøkkelforsikringen er gratis det første året, som et introduksjonstilbud, og koster ellers 159 kroner per år. Det er ingen egenandel dersom et eventuelt tyveri politianmeldes, men ellers er egenandelen 600 kroner.

– Ja, det har kommet noen hundre henvendelser på det så langt, sier Geir Paulsen, bilsjef hos If Skadeforsikring, til DinSide.

Så lett får du billigere forsikring

Egenandel i den ordinære bilforsikringen

– Tyveri er dekket i den vanlige bilforsikringen, men da har du egenandelen, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

– Men mister du bilnøkkelen eller ødelegger den, så har du ikke noen dekning med en vanlig bilforsikring. Dette er de fleste ikke klar over, sier Vennesland videre.

If Skadeforsikring har 4.000 kroner som standard egenandel ved bruk av bilforsikringen, dersom du for eksempel blir frastjålet nøkkelen og ønsker å bruke forsikringen til å få erstattet nøkkelen.

– Man bør også få avprogrammert bilen hvis man mister eller blir frastjålet bilnøkkelen, sier Vennesland til DinSide.

Ifølge bilsjef i If Skadeforsikring, Geir Paulsen, er det en kostbar affære å skaffe ny bilnøkkel.

- Utgifter til ny bilnøkkel kan koste opp til 7.000 kr og vi kjenner også tilfeller opp mot 14.000 kr. En bilnøkkel i dag er å regne som en liten, avansert datamaskin, sier Geir Paulsen, bilsjef i If Skadeforsikring.

I en spørreundersøkelse som Norstat har utført for If Skadeforsikring, svarer hver femte bileier (19 prosent) at de ikke aner hva det koster å skaffe ny bilnøkkel. De fleste (86 prosent) tror det vil koste mellom 1.000 og 3.000 kroner.>

Ingen egenandel ved tyveri

Forsikringsselskapet Tryg tar ingen egenandel dersom du velger å skaffe ny nøkkel og omprogrammere bilen din som følge av et bilnøkkel-tyveri.

– Hvis nøklene dine blir stjålet, og du da sørger for en ny nøkkel og omprogramerer bilen, foretar du en disposisjon som vil forebygge et tyveri, og vi vil dekke alle utgiftene du har til det, sier Roald Stigum Olsen i Tryg.

Da slipper du altså unna egenandelen hos Tryg.

– Vi trekker heller ikke egenandel fra deg, da du sikrer bilen din mot en muligens kommende skade. Hvis noen stjeler nøklene dine, er det folk som ønsker å gjøre noe med nøklene, de ønsker å stjele bilen din, og da gjør du en disposisjon som forebygger en skade, sier Roald Stigum Olsen i Tryg videre.

Men dersom du har somlet bort nøklene dine, må du ta kostnadene på din egen kappe, også hos Tryg. De har ingen egen bilnøkkelforsikring.

– Hvis du mister nøkkelen din, dekker bilforsikringen det vanligvis ikke. Det er heller ikke så fryktelig dyrt å få en ny nøkkel, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg, til DinSide.

Storebrand: Egenandel 4.000 kroner

Heller ikke Storebrand har en egen bilnøkkelforsikring, som den If nå lanserer.

– Først vil jeg understreke at man skal aldri ha bare kun en nøkkel, man bør alltid ha minst to nøkler, og hvis man mister den ene bør man med en gang få erstattet denne, slik at man alltid har minst to nøkler, sier Hanne Gudding, informasjonssjef for forsikring og bank hos Storebrand.

– Blir man frastjålet nøkkelen, blir dette dekket av forsikringen, og man får også leiebil i den tiden det tar å få ny nøkkel, om man trenger det, sier Gudding videre.

Dersom du får frastjålet nøkkelen, og vil benytte deg av bilforsikringen, må du betale en egenandel. Ifølge informasjonssjef Gudding er størrelsen på egenandelen litt varierende, men det normale er 4.000 kroner.

– Men mister man nøkkelen, har man i utgangspunktet opptrådt uaktsomt, og da er det ingen automatikk i at man får erstattet nøkkelen, sier Gudding.