<strong>DA VI TENKTE KOFFERT:</strong> Takgrind var det hotte før i tia. Nå er den erstattet med en fancy skiboks i bilens farge. Foto: NTB/SCANPIX
DA VI TENKTE KOFFERT: Takgrind var det hotte før i tia. Nå er den erstattet med en fancy skiboks i bilens farge. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer

Retro bilutstyr:

Radial, sjalusi og en solid touch av vinyl

Det var «i går», men vi husker det fortsatt.: Choke, hjulkapsler og den gode gamle bilputa. Her er det vi hadde i, på og rundt bilen i «hine, hårde dager».

Publisert

Radiator-beskyttelse: Rødt skaitrekk utenpå grillen = varmere bil. Litt vanskelig å montere sammen med NAF-merke og hestesko, men som oftest gikk det bra. Til det hele kokte utpå vårparten.

Setetrekk: «Varatrekk» skulle beskytte de originale setene. Krokinnfestingen og annonseuttrykket «perfekt tilpasning» er det ingen som skjønner den dag i dag.

Bilpute: Håndsydd og brodert. Gjerne med bilnummeret i korssting.

Flaskeholder: Plastdings som ble klemt inn mellom vinduet og dørtrekket. Har forårsaket mang en kaffe på golvet når vinduet ble sveivet opp igjen…

Radial, sjalusi og en solid touch av vinyl

Hjulkapsler: Nødvendig på settet med stålfelger. Alle har skjønt det unntatt svenskene som fortsatt sverger til svarte stålfelger. Biltema selger dem oppsiktsvekkende nok fortsatt.

Førstehjelpspute med komplett innhold.
Førstehjelpspute med komplett innhold. Vis mer

Førstehjelpspute: Innholdt enorme mengder gassbind, plaster, en ubrukelig saks og ei blank munn-til-munn-maske alle ungene garantert har smattet på med is-trut.

Choke: Hadde du automat-choke, var du konge. Men hvor mange har ikke dratt i bryteren i håp om å finne sånn noenlunde riktig turtall før de drepte børsa med kveling og våte plugger?

Diagonaldekk: Knallharde og med punkteringsgaranti. Med motsatt fortegn.

Dimmebryter: Plassert på golvet. Skulle du blende noen, trengte du bare å trampe et par ganger i golvet. Vidunderutstyr i en Amazon.

Laksetrapp: Sjalusi utapå bakruta. I svart. Med kun to funksjoner: Støvsamler og siktsperre. Et must-have på Ascona og Manta hvor det alltid foregikk mye rart i baksetet.

Sprutsikker.
Sprutsikker. Vis mer

Skvettlapper: Helst både foran og bak. Noen med skrift på. Noen dristet seg til å kjøre den lysegrå varianten. Jeg så nylig en flunkende ny Skoda med skvettlapper! Så var sjåføren hundreogseksogførti år, også.

Vippesoltak: Det første vi gjorde var å skjære hull i taket for å få ettermontert vippeluka. Hvis eneste funksjon var å få sendt tobakksrøyken til værs. På Toten kalte vi det Torpa-luke. Uvisst hvorfor. Men torpingene fikk skyld i det meste.

<strong>GAMMEL GRANADA:</strong> Et smykke med vinyltak. Foto: Arkiv
GAMMEL GRANADA: Et smykke med vinyltak. Foto: Arkiv Vis mer

Vinyltak: En Granada eller Taunus uten var ikke verdt å ha. Komboen brun metallic med svart vinyl er pur bilporno selv i dag.

Den gang femtegiret var en knapp...
Den gang femtegiret var en knapp... Vis mer

Overdrive: Da firetrinns girkasse var ut. På Volvo 740 var det en knapp oppe på girstanga som «vekslet» opp. Lada var så stolte at de satte «5 gir» som emblem bakpå luka.

Langbølge-radio: LW. Kun egnet for Radio Luxemburg. Ingen har brukt hverken det eller AM. Og snart bruker vi ikke DAB, heller.

Råtøffe radialdekk.
Råtøffe radialdekk. Vis mer

Hvit skrift på dekkene: Hvem husker ikke GoodYear Eagle Radial! Korrekturlakk på dekksidene holdt en stund på dekk som ikke hadde hvite pregete bokstaver – helt til noen fant opp hvit tusj. Men det var lissom ikke like tøft å male «Viking» på sidene.

Støtfanger i metall: Noe som tålte en trøkk, men som også krevde en runde med Autosol annenhver uke for å fjerne krokan.

Massivt med bøyler.
Massivt med bøyler. Vis mer

Kufanger: Ikke èn børstraktor kunne kjøre rundt uten digre bøyler i fronten. Hadde du vinsj og bøttelykter fra Hella i tillegg, var du pr. def. skogens konge. Dog på landeveien.

Askebeger: Fantes alle steder: I hver eneste dør og i midtkonsollen både foran og bak. Som oftest stappfulle av sure stubber Petterøes nr. 3 med inntørket rødt Big Ben.

Takgrind: I dag er det ingen som har koffert på taket lenger. Erstattet med en lavtbyggende Packline lakkert i metallic og fine farger.

Kasettspiller: Min første bil – en Datsun Cherry 100A – fikk innmontert ett stykk Kenwood-spiller UTEN radio. Men selvsagt med Loudness-knapp. BIC-kulepenn var nødvendig ekstrautstyr i en armlengdes avstand for å få orden på båndsalaten fra 90-kassetten med «10 i skuddet»-opptak. Jeg sparte lenge til en egen Equalizer-enhet, men justerte heller ned ambisjonene.

Hattehyllehøyttalere: Aller helst av typen Pioneer 150 watt med diskanthorn. Måtte skape såpass med trøkk at det ristet liv i Wunderbaum-klysa som hang fra speilet.

I dag er det trebokstavsleken på alle nye biler: DAB, ABS, ASR, DTC, ESP og HUD både her og der. AFP neste!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer