Rabatt på bilforsikring gir tryggere sjåfører

Vi gjør færre feil dersom vi får billigere bilforsikring.

<b>BILLIGERE BILFORSIKRING:</b> Jo mer du holder deg til fartsgrensen, jo mer rabatt får du på forsikringen. Du kan følge med på hvor mye rabatt du har spart opp, ved hjelp at et sanntids-display i bilen. Foto: Folksam
BILLIGERE BILFORSIKRING: Jo mer du holder deg til fartsgrensen, jo mer rabatt får du på forsikringen. Du kan følge med på hvor mye rabatt du har spart opp, ved hjelp at et sanntids-display i bilen. Foto: Folksam Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kjører tryggere dersom vi belønnes med rabatt på forsikringen.

Dette viser en studie gjennomført av blant annet trafikkforskningsinstututtet og forsikringsselskapet Folksam i Sverige.

Belønning virker

De har gjennom et år testet ut en belønningsmodell på cirka 250 svenske bilister, og resultatet er entydig: Belønning virker.

– Andelen hastighetsovertredelser er redusert med over halvparten, sier trafikkforsker Helena Stigson til DinSide.

– Om alle kjørte med et liknende system, skulle man kunne redde 40 liv per år, og 300 alvorlige personskader skulle kunne unngås, sier Stigson videre.

Det svenske forsikringsselskapet er klare til å videreutvikle og iverksette den nye forsikringsmodellen.

– Vi regner med å ha et ferdig produkt klart i 2014, sier Stigson til DinSide.

Det innebærer da at bilistene må få installert det nødvendige tekniske utstyret i bilen. Til gjengjeld får bilistene en høyere premierabatt. I forsøket har de svenske bilistene fått inntil 3.000 kroner lavere forsikringspremie.

– Som forsikringstaker har man ikke hatt noen drivkraft til å kjøre sikrere, i Sverige har forsikringspremien kun blitt regnet ut fra aspekter som alder, kjønn og hvor du bor. Når man selv kan påvirke premien, får det en positiv effekt, sier Stigson.

Det er også testet ut forsikring med portforbud for ungdom under 26 år Dette involverte GPS-sender i bilene, som også inngår i det svenske prosjektet. Den gang (2009) var både forsikringsselskapene og Datatilsynet tilbakeholdne med denne bruken av datalagring.

Om undersøkelsen

Prosjektet er gjennomført av forsikringsselskapet Folksam sammen med Trafikverket, Motorförarnas Helnykterhetsförbund og SalusAnsvar. De har testet hvorvidt økonomiske incitament kan få bilførere til å kjøre tryggere.

Prosjektet har foregått i ett år, og vi omtalte prosjektet på DinSide da det startet opp i 2011.

Cirka 250 privatpersoner har deltatt, og disse har hatt måleutstyr montert i bilene sine som har registrert sjåførens bevegelser. Førerne har selv kunnet følge med på hvordan kjøringen påvirker forsikringspremien, via et display i bilen. Jo lenger kjørt innenfor hastighetsbegrensningene, jo høyere rabatt på forsikringspremien. Ved sikker kjøring, får de opp til 30 prosent rabatt på den ordinære forsikringspremien.

I løpet av året prosjektet har pågått, har man logget kjørelengde, hastigheter målt opp mot tillatt hastighet på stedet, eventuelle kraftige oppbremsinger og gjennomsnittlig drivstofforbruk - og CO2-utslipp.

– Omkring halvparten av Sveriges billister kjører vanligvis opp til ti kilometer i timen over gjeldende fartsgrense. Om de senker snittfarten med bare 3-4 kilometer i timen, ville vi hvert år redde cirka 60 liv og redusere antall ulykker med hele 15 prosent, hevder Maria Krafft, funksjonssjef Trafikk og miljø hos Folksam.