Qoros 9: Spektakulær konseptbil fra Kina

Den unge, koreanske designeren Jihoon Seo vant prisen for beste fremtidige Qoros-design.

<b>EGEN STIL:</b> Om man kjenner igjen noe fra Volvo-konseptbiler eller fra Jaguar XJ er det sikkert ikke tilfeldig. Men dette er ingen kopi av noe eksisterende. Det er en tolkning av Qoros' designfilosofi mot år 2020: "New Premium". Foto: QOROS
EGEN STIL: Om man kjenner igjen noe fra Volvo-konseptbiler eller fra Jaguar XJ er det sikkert ikke tilfeldig. Men dette er ingen kopi av noe eksisterende. Det er en tolkning av Qoros' designfilosofi mot år 2020: "New Premium". Foto: QOROSVis mer

Bilen vi ser her er en visjon av hvordan en fremtidig Qoros storbil vil være. Pressemeldingen fra den kinesisk-israelske bilprodusenten ville kanskje gått upåaktet hen - hadde det ikke vært for bildene som var vedlagt.

Nei, ingen Jaguar

De viser det som i våre øyne kunne vært en kommende premiumbil fra en tysk bilprodusent eller fra Jaguar, for eksempel. Men så kommer de altså fra den Shanghai-baserte designavdelingen til Qoros. Bilen bærer navnet Qoros 9 Sedan Concept.

Ja, for det dreier seg selvsagt om en konseptbil og stilstudie i denne omgang, men den er også ment å skulle vise hvordan en stor, luksuriøs sedan fra produsenten vil kunne se ut, med tidshorisont 2020.

Nytt kinesisk merke satser mot Europa

Foto: QOROS
Foto: QOROS
Foto: QOROS
EGEN STIL: Om man kjenner igjen noe fra Volvo-konseptbiler eller fra Jaguar XJ er det sikkert ikke tilfeldig. Men dette er ingen kopi av noe eksisterende. Det er en tolkning av Qoros' designfilosofi mot år 2020: "New Premium". Foto: QOROS
Foto: QOROS
Foto: QOROS
Foto: QOROS


Begavet nybegynner

Inntil videre dreier det seg om datagenererte bilder i 2-D og 3-D, samt en modell i målestokk 1:4,5, utført i leire. Og det kanskje mest interessante er at designen er signert en lærling i designavdelingen - koreanske Jihoon Seo.

Jihoon, 29, er designstudent og fikk muligheten til å ta praksis i Shanghai hos Qoros under ledelse av designsjefen. Resultatet ble denne bilen - modellen ble presentert som eksamensoppgave da Jihoon i år ble uteksaminert fra den renommerte designskolen tilhørende universitetet i Coventry (Coventry University School of Art and Design). Årsprosjektet var oppfølgeren til praksisen hos Qoros og naturlig nok sponset av bilprodusenten.

En kommende stjerne?

Qoros er et nytt bilmerke som allerede har greid å gjøre seg bemerket ved flere anledninger. I 2013 lanserte de sedanen Qoros 3, som viste en adskillig mer overbevisende, om enn konservativ, designretning enn det mest vi hadde sett fra Kina tidligere. Ikke nok med det - bilen oppnådde den høyeste sikkerhetsscoren i Euro NCAPS sikkerhetsevaluering i 2013.

Bilen ble fulgt opp av en modell som vil være enda mer aktuell for europeiske bilkunder - Golf-klassemodellen Qoros 3 Hatchback. Vi regner med at det vil komme nye modeller i en noe større biklasse før produksjonsversjonen av Qoros 9 Sedan eventuelt kommer på markedet.

Se videoen: