"Pysestrikken" - ikke bare for feiginger

Denne uken vil hele 25.000 bilister bli stoppet i bilbelte-kontroll. Unnasluntring straffes med 750 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: "Pysestrikken" - ikke bare for feiginger
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Å kollidere i 90 kilometer i timen uten sikkerhetsbelte, tilsvarer et fritt fall på 32 meter. Bruk av bilbelte halverer faren for å bli drept eller alvorlig skadet i trafikken.

Disse skremmende fakta er en del av bakteppet for at Bilbelteaksjonen 2002, som er et samarbeidsprosjekt mellom Gjensidige Nor, Norges Automobilforbund, politiet, Statens vegvesen og Trygg Trafikk. Nærmere tusen personer skal delta i aksjonen, som har som målsetting å sette opp 120 stopposter denne uken.

750 kroner

Årets bilbelteaksjon er den sjette i rekken, men skiller seg fra de foregående aksjonene. I fjor slapp man nemlig unna med en liten skjennepreken hvis man hadde "glemt" å feste sikkerhetsbeltet. I år får unnasluntrere i tillegg med seg et forenklet forelegg pålydende 750 kroner.

Dermed er det ikke bare din personlige helse som tilsier aktiv bruk av sikkerhetsbeltet. Din personlige økonomi vil også ha godt av at du gjør bilbeltebruk til en vane.

CD og aktivitetshefte

image: "Pysestrikken" - ikke bare for feiginger

Selv om bilbelteaksjonistene er strengere i år enn i fjor, har de fortsatt som målsetting å gjennomføre aksjonen med et smil om munnen. Blant annet vil foreldre få utlevert et aktivitetshefte om bilbeltebruk for barn. Barn under 13 år vil også få utdelt en musikk-CD med bilbeltesanger. Alle bilister vil i tillegg bli bedt om å svare på en kort spørreundersøkelse.

Hva med deg?

Er du blant dem som mener at sikkerhetsbeltet er for pyser? Da bør du lese denne artikkelen. Der forteller vi hvor farlig det er å "glemme" bilbeltet. I tillegg gir vi deg muligheten til å fortelle andre om dine bilbelte-vaner.

Relaterte artikler:

  • Så fort ryker tusenlappene