Purring på glemt EU-kontroll

En halv million glemmer den periodiske kjøretøykontrollen.

<b>GLEMMER EU-KONTROLLEN:</b> En halv million nordmenn glemmer EU-kontrollen hvert år, og får purrebrev fra Statens vegvesen. Men slapp av, det verste som skjer er at du får utsatt frist. Foto: PER ERVLAND
GLEMMER EU-KONTROLLEN: En halv million nordmenn glemmer EU-kontrollen hvert år, og får purrebrev fra Statens vegvesen. Men slapp av, det verste som skjer er at du får utsatt frist. Foto: PER ERVLANDVis mer

I september 2009 sluttet Statens vegvesen å sende ut påminnelser om periodisk kjøretøykontroll, eller EU-kontroll som vi liker å kalle det.

Inntil nå har du fått en påminnelse om den periodiske kjøretøykontrollen i forbindelse med utsendelser av oblatene. Men nå er det slutt for oblatene, og dermed også slutt for den påminnelsen.

Men du trenger heldigvis ikke frykte å glemme kontrollen likevel: Dersom du skulle glemme den, får du nemlig bare en påminnelse i posten.

Du kan også søke om utsatt frist for EU-kontrollen

– To frister

– En måned etter at fristen går ut, får du et purrebrev fra Statens vegvesen. Det brevet gir deg en ny frist ut inneværende måned, om å få gjennomført kontrollen. Sånn kan du si at du egentlig har to frister, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Vegdirektoratet til DinSide.

Den nye fristen bør du imidlertid overholde, det sendes ikke ut noen påminnelse nummer to.

– Da blir det automatisk utsendt en avskiltingsbegjæring, og du risikerer å bli stoppet og avskiltet på stedet, sier Vinje.

En halv million purrebrev

– I år 2011 ble det sendt ut 550.023 purrebrev grunnet manglende rapportering av godkjent periodisk kontroll, til sammenligning 573.705 purrebrev i år 2010, ifølge Leif Magne Halvorsen i seksjon for tilsyn og kontroll i Statens vegvesen Vegdirektoratet.

Halvorsen forteller videre at tendensen har vært noe varierende fra måned til måned, men at purreandelen har sunket fra 54 prosent i begynnelsen av 2010 til 44 prosent i mars 2012.

– Dersom det ikke fanges opp av systemene at kontrollen er gjort innenfor fristen, blir det automatisk sendt ut et purrebrev med en ny frist som er satt i utgangen av mars, sier Vinje.

Du kan foreløpig føle deg trygg på at du vil få en påminnelse og ny frist i god tid før bilen din i neste instans blir begjært avskiltet.

– Jeg kjenner ikke til noen tanker om å forandre det regimet. Det var påminnelsesbrevet vi først og fremst så det ikke var bruk for, for de fleste har orden i sysakene, sier Vinje til DinSide.


Statens vegvesen har nylig lansert en app som kan hjelpe deg til å huske EU-kontrollen. Bilistorganisasjonen NAF kan også hjelpe deg å huske kontrollen, og det er helt gratis - for alle.

25.000 avskitingsbegjæringer

Ifølge Vinje i Vegdirektoratet ligger det cirka 25.000 avskiltingsbegjæringer ute til enhver tid. Det er ikke kun mangelen på oppfølging av den periodiske kjøretøykontrollen som kan utløse en avskiltingsbegjæring, det er flere ting du må ha i orden:

Dette må du ha i orden til enhver tid:

  • Bilen må ha blitt godkjent i EU-kontroll
  • Bilen må ha ansvarsforsikring
  • Årsavgift og eventuell omregistreringsavgift (ved kjøp og salg) må være betalt
  • Bilen må ikke være meldt stjålet