Prøvekjørt: Peugeot 208

Bildene viser en frisk og freidig Peugeot 208. Nå har vi sett og kjørt bilen. Leverer den?

Snerten er den i hvert fall, og design og interiør er det ingenting å si på. Men er det nok? Foto: Fred Magne Skillebæk
Snerten er den i hvert fall, og design og interiør er det ingenting å si på. Men er det nok? Foto: Fred Magne SkillebækVis mer

Lisboa, Portugal: Først 205, deretter 206 og 207. De neste årene er det derimot Peugeot 208 som gjelder, og vi har prøvekjørt bilen med de fleste motoralternativene.

LES OGSÅ:

Hard konkurranse

Småbiler er virkelig i skuddet for tiden, og det kommer stadig flere sterke konkurrenter. Enn så lenge så er det VW Polo som holder stand med flest solgte biler i klassen, men Toyota Yaris og flere andre truer hardt bakfra. Peugeot 208 kommer til å finne veien til et sted mellom 1.000 og 1.500 eiere i år, men neste år blir tilgangen på biler bedret, og importøren forventer å omsette 2.000 biler i 2013. Målsetningen er å definitivt være en av de tre i toppen.

Frister det med en 208 GTI?

Størrelsen teller

Det er etter hvert blitt en vane å skrive om hvor mye større bilene blir fra generasjon til generasjon, men ikke Peugeot 208. Den blir mindre enn forgjengeren 207. I hver fall om vi ser på de ytre fysiske målene. Innvendig er historien en helt annen, og plassen er bedret for alle sitteplasser, samt i bagasjerommet. Trylling? Neida, bare effektivisering. Nå måler bilen igjen under 4 meter, mer konkret 3.965 millimeter.

Se bilder utvendig:

Snerten er den i hvert fall, og design og interiør er det ingenting å si på. Men er det nok? Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Peugeot 208 er en av de mange nye bilmodellene som blir lansert her i landet nå i mai. Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Den snertne Peugeot 208 (264 registrert i oktober), bidrar til at småbilene - og Peugeot - stiger på registreringsstatistikken. Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk

God plass

Det er først og fremst innvendig at 208 viser sine endringer. Peugeot har redefinert hvordan interiøret i en småbil kan være, så får man like det eller ei. Vi likte det veldig godt, rett og slett fordi det virker som om det er i småbiler de fleste produsentene sliter med å skape ryddige former og god ergonomi. Her har du det hele. Instrumentene er trukket opp og frem i en egen enhet. Nå sitter den såpass høyt at den ikke kommer i konflikt med rattet, men er likevel så slank at den ikke hindrer utsikten. I tillegg har bilen en skjerm som står frem fra midtkonsollen, og er således veldig tilgjengelig. Der har du stort sett det meste av andre funksjoner som krever knapper og betjening.

3008 med hybrid og firehjulsdrift

Stor innvendig

Alt i alt gir 208 et inntrykk av å være rommelig, og ha en luftig kupé. Noe av årsaken skyldes at det faktisk er sånn, i tillegg til at bilen med panorama soltak blir lys og trivelig innvendig. Vi kjørte bilen med et lyst grått interiør, som ser både elegant og lyst ut. Sort blir langt tyngre og dystert i så små biler. Plassen innvendig er det lite å si noe på. Rattet har fireveis justering, og kan trekkes så langt ut at du kan kjøre førersetet så langt bakover du bare måtte føle for. I tillegg er det faktisk levelig med plass bakenfor der igjen. Med mine 1,76 sitter jeg glimrende i førersetet, og har i tillegg god plass i baksetet når jeg lar førersetet stå der jeg forlot det. Bakenfor der igjen byr bagasjerommet på et volum som spenner fra 285 til 1.152 liter, avhengig av setekonfigurasjon.

Se bilder innvendig:

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk

Miljø, miljø, miljø

Man kan spørre seg om miljøalibiet er et reelt anliggende for å tekke moder jord, eller om det kun er et fokus vi har fordi en mer miljøvennlig bil gir en lavere pris enn et miljøsvin. Uansett, Peugeot 208 er blitt 110 kg lettere enn sammenlignbar versjon av forgjengeren, og dette handler først og fremst om å redusere vekt på grunn av forbruket. Dette gjør også at det bevist slurves med materialer som virker støydempende, noe som merkes i 208. Vi har kjørt biler med lavere støynivå i B-segmentet, for å si det sånn.
For å opprettholde gode forbruks- og utslippstall byr Peugeot på en fin rekke med motoriseringer. Alle dieselmotorene blir å få fra starten av, men kun én av fire bensinalternativer. Resten kommer rett over sommeren.

Tekniske plansjer:

Motoralternativene i 208 blir som følger:

Bensin
1,0 VTi - 68 hk
1,2 VTi - 82 hk
1,6 VTi - 120 hk
1,6 THP - 156 hk

Diesel

1,4 HDi – 68 hk
1,6 e-HDI – 93 hk
1,6 e-HDI – 115 hk

Av de prøvekjørte motorene er det i stor grad den 3-sylindrede bensinmotoren på 82 som imponerer mest, muligens fordi den leverer langt bedre enn forventet. De 82 hestekreftene, hentet ut fra et dreiemoment på 118 Nm, gjør en anstendig jobb. Å kutte den ned til bare tre sylindere henter blant annet 21 kg vektgevinst, noe som er med på å gjøre utslag i en såpass liten bil. CO2-utslippet er oppgitt å være 104 g/km. Bensinmotorene tilbys derimot ikke med start-stopp teknologi. Da må du over på dieselmotorene, hvor alle er med start-stopp, unntatt den minste. Denne kan velges med eller uten.

En røff firmabil: 508 RXH

Lavt utslipp har sin pris

Det interessante er at alle som én av dieselmotorene, selv 115-hesteren, har et CO2-utslipp under 100 g/km. Det er noe å slå i bordet med. Riktig nok pendler de mellom 98 og 99 gram, bortsett fra 1,4-lieren med start/stopp. Denne har et utslipp på lave 87 g/km. Dessverre er denne kun å få med EMG-giret, som er en automatisert manuellkasse. Dette går kraftig ut over de fysiske ytelsene, med blant annet nær 3 sekunder dårligere tid på 0-100 km/t, bare for å gi et eksempel. Det skal heller ikke stikkes under en stol at dette er en girtype vi aldri har klart å venne oss til. Da er de ordinære 5- eller 6-trinns manuelle løsningene å foretrekke.

Også lillebror 107 er oppgradert

3 utstyrsnivåer

Importøren, Bertel O. Steen, forventer en langt større andel bensinmotorer med den nye 208 enn det som var tilfellet med forgjengerne. På biler i a- og b-segmentet er dette en trend for tiden. Mye av årsaken er at små dieselmotorer er dyrere i produksjon. Uansett hvilken du velger, så har du tre utstyrsnivåer å velge mellom. Access, Active eller Allure. Laveste nivå er bare til for å trigge pris. Ingen kommer til å velge den, bortsett fra eventuelle hjemmehjelpsbiler. Importøren regner med at det blir midterste nivå som velges av de fleste, og dersom du er villig til å legge rett over 200.000 kroner på bordet, så får du mye bil for pengene. Rimeligste modell er en 1-liters bensinversjon i laveste utstyrsgrad og 3 dører. Pris: 161.900,-.

Lite innovasjon

Dessverre skulle vi ønske at Peugeot var med og ”dro lasset” litt mer enn de gjør med nye 208. Det er lite, om noe, ved 208 som driver utviklingen videre. Dermed blir bilen mer en evolusjon innen egne rekker enn den er en ny bil for bilkundene. Da er det enda godt at motoriseringene er svært bra i alle nivåer, og at bilen i seg selv byr på gode kjøreegenskaper, for det skal den ha. Til og med den elektromekaniske servostyringen føltes bra, spesielt på enkelte av motoriseringene. Den bar preg av å være avhengig av litt vekt foran for å by på sitt beste, hvilket betyr at den gjør seg best på de større motorene. Foruten motoriseringene er det dermed designen som driver Peugeot videre i b-segmentet, med nye 208. Jeg tipper derfor vi får se en kraftig oppgradert facelift om en tre års tid.

Testresultat

Peugeot 208

Terningkast 5

Franskmennene er i en god trend hva designen angår, og det er få som lager bedre motorer i denne klassen. Interiøret er et resultat av nytenking, og egner seg godt i en såpass liten bil. I tillegg er kjøreegenskapene på plass.

Vi savner noe som gir en følelse av at utviklingen går videre. Ikke bare at 207 har fått en ny og mer passende innpakning.