Prøvekjørt: Hyundai i40 SW

Konkurrenter, se opp. Her kommer nemlig i40 SW.

La det være sagt med en gang. Toyota Avensis, VW Passat og Ford Mondeo får nå en beinhard konkurrent. Nykommeren er svært konkurransedyktig på ytelser, på plass, på komfort, på utstyr og ikke minst på pris. Du skal faktisk lete godt etter argumenter som ikke er til fordel for den nye stasjonsvognen Hyundai i40, som får en startpris på kr. 275.900. Og det er mer å melde.

Kan Mondeo hamle opp?

Perfekt for Norge

Det er nesten fristende å si at Hyundai har skreddersydd den perfekte norgesmodellen. Kanskje det også er derfor de har lagt den internasjonale lanseringen til nettopp Norge? Vi har derimot fått kjøre bilen på forhånd, og rattet i40 hele veien fra Barcelona til Frankfurt.

I det store og hele får du fire motoralternativer å velge mellom. Det dreier seg om to bensinversjoner på henholdsvis 1,6 liter/135 hk og 2-liter/177 hk. Disse kan du i all hovedsak se bort fra, for det er de to dieselversjonene som kommer til å selge best i Norge. De er begge på 1,7 liter, og yter 115 og 136 hk.

Vi har tidligere omtalt i40

Sterk og snill

Prøvekjørt: Hyundai i40 SW


Den minste dieselversjonen byr på 260 Nm allerede ved 1.250 omdreininger, og holder det på topp til 2.750 omdreininger. Der begynner effektkurven å ta over. Den sterkeste dieselen byr på 325 Nm i området 2.000-2.500 omdreininger. I bruk er dette nok til å ikke gjøre bilen lat, og fullt på høyde med konkurrentene.
Bilen oppleves svært dynamisk og lettkjørt, uten spesielle svakheter eller hull. Med start-stop system har 115-hesteren et utslipp på 113 g/km, og 136-hesteren klarer 119 g/km. Dette må anses som akseptabelt på en såpass stor bil som i40. Tilsammenligning er utslippet på en 140-hesters Passat 124 g/km.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er dette i40's største konkurrent?

Stor nok

Hyundai i40 stasjonsvogn er voksen i størrelse, og måler eksakt det samme som VW Passat i lengde, med sine 4,77 meter. Bredden er 1,82 og høyden på 1,47 gjør at det samlet er veldig likt Passat i det store og hele. Akselavstanden er på 2,77 meter, noe som er 6 cm lenger enn på Passat. Bagasjerommet på i40 er oppgitt til 553 / 1.719 liter. I baksetet skal man virkelig ha velvoksne barn før det blir trangt. Den relativt lange akselavstanden er med på å bidra til god plass. Når det også er standard med setevarme også bak på de aller fleste modeller, så blir det trivelig også bak.

Mondeo i spareversjon

Se bilder av i40 på utsiden:


Et viktig segment

Stasjonsvognen av i40 kommer til å bli en utrolig viktig bil for Hyundai. Faktisk har de ikke tidligere vært representert i dette segmentet, kanskje det aller viktigste segmentet av alle. Her ligger det et voldsomt volum, og en bøtte markedsandeler. Og nettopp markedsandeler har Hyundai godt med fra før. Det kommer i40 til å bygge kraftig videre på, noe som også er en klar målsetning fra Hyundai, som på europeisk nivå skal omsette 60.000 i40 det første kalenderåret. Den norske importøren har i så måte rustet opp med eget personell til å ri av stormen som kommer.

Test: VW Passat

Flytende skulpturell

Utseende kan ikke diskuteres med forventning om et endelig resultat. Hyundai har i stor grad fått aksept for sine andre modeller, og i40 trekker ikke akkurat nivået ned. Den er mer sporty enn mange av sine traustere konkurrenter, og interiøret er både ryddig, ergonomisk, og litt ”high-tech” på samme tid. Sånt er spennende. Eksteriøret har fått noe Hyundai kaller et flytende skulpturelt utseende. Vel, navnet skjemmer visstnok ingen.

Prøvekjørt: Hyundai i40 SW


Normalt oppsett

Ute på veien er i40 satt opp på en bra måte. Den drar rundt på et standard MacPherson system fremme og multilenke bak. Demperne kunne etter min smak hatt større fokus på returdemping for litt mindre nervøsitet på veier av norsk kaliber med dårlig vedlikehold. Det merkes spesielt godt når man skal forsere de verste traversene, forårsaket av telehiv og slitasje. Alt i alt er den likevel på høyde med de fleste konkurrentene, og komforten ivaretar den på beste måte. Tidligere var det vanlig å kommentere sittestilling, men med seter som nå kan justeres i alle retninger, og med ratt som kan justeres alle fire veier er det sjelden noe problem, så også her. Setene er ypperlige for en middels stor og tung mann.

Her finner du bilder innvendig:


Godt priset

I de senere årene er det blitt mindre og mindre avstand fra det forhåndsdefinerte premiumsegmentet og de bilene som er definert som hvermannsens. Hyundai i40 er med på å korte inn denne avstanden. Ikke minst når det gjelder utstyr. Hyundai fortsetter nemlig som de har begynt. Det blir få versjoner og varianter, men de som kommer vil være svært godt utstyrt, og det til en pris som kan få konkurrentene til å rødme av skam. Hør bare her. Dersom du velger en toppversjon med 136 sterke dieselhester, og i tillegg den best utstyrte modellen, så betaler du 412.950 kroner i kassen. Da får du en svimlende velutstyrt pakke av en bil, med utstyr mange av konkurrentene ikke engang er i stand til å tilby, og nå er ventetiden over. Det skal selges 1000 biler i Norge i år. De første kundene står for lengst i kø.

Dette er noe av det toppversjonen byr på:

 • 6-trinns automatgir
 • Panorama soltak
 • Filskiftevarsler med rattkorrigering
 • Oppvarmede seter foran og bak
 • Skinnseter
 • Elektrisk setejustering
 • Navigasjon
 • Ryggekamera
 • Parkeringssensor
 • Xenonlys
 • 2-sone automatisk klimanalegg
 • Avkjølt hanskerom
 • Oppvarmet sone for vindusviskere
 • Cruisecontroll
 • Regnsensor
 • Sotete ruter
 • Oppvarmede sidespeil med blinklys
 • Aktive nakkestøtter
 • Elektrisk parkeringsbrems
 • Bagasjeromsdeksel
 • iPod-tilkobling, samt AUX og USB inngang
 • Ni kollisjonsputer
 • 16” eller 17” alufelger

Hyundai i40 SW 1,7 CRDi 136hk
  
  
Motor:R4, 16V
Slagvolum:1685 ccm
Effekt:136 hk @ 4000 o/min
Dreiemoment:325 Nm @ 2.000-2.500 o/min
0-100 km/t:10,6 sek.
Toppfart:198 km/t
Lengde:4.770 mm
Bredde:1.815 mm
Høyde:1.470 mm
Bagasjerom:553 / 1.719 liter
CO2-utslipp:124 g/km
CO2-utslipp m/ISG:119 g/km
Forbruk:0,43 l/mil
Tankvolum:70 liter
Pris 1,7 CRDi 136 hk automat412.950
Pris i40 SW fra kr.275.900