«Promillegrenser» for enda flere legemidler

Pass på om du bruker disse medisinene.

<b>«PROMILLEGRENSER» FOR FLERE LEGEMIDLER:</b> Fra 1. februar er det åtte nye stoffer på listen over forbudte legemidler. Nå er det til sammen 28 stoffer med «promillegrenser».  Foto: OLAF NAAMI/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
«PROMILLEGRENSER» FOR FLERE LEGEMIDLER: Fra 1. februar er det åtte nye stoffer på listen over forbudte legemidler. Nå er det til sammen 28 stoffer med «promillegrenser». Foto: OLAF NAAMI/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. februar 2012 trådte de nye reglene for kjøring under påvirkning av andre stoffer enn alkohol i kraft. Opprinnelig var det 20 stoffer som kom inn under det nye regelverket.

Nå er det gjort en revurdering av denne listen, og åtte nye stoffer er kommet til.

Dette er med virkning fra i dag, 1. februar 2016.

Det betyr at det fra totalt er 28 ulike rus- og legemidler med straffbarhetsgrenser, slik det er med alkohol og promille.

LES OGSÅ: Livsfarlige førere kjører i fylla uten lappen

Disse stoffene blir forbudt

De åtte rus- og legemidlene det nå settes straffbarhetsgrenser i trafikken for er: Bromazepam, desmetyldiazepam, etizolam, klobazam, lorazepam, triazolam, oksykodon og metylfenidat.

De nye stoffene er av ulike typer. Seks av stoffene er klassifisert som benzodiazepiner og liknende stoffer, mens ett er opioid og ett er sentralstimulerende middel.

- De seks første stoffene tilhører gruppen benzodiazepiner. Det er legemidler som brukes i behandling av angst, søvnløshet og epilepsi. Slike stoffer påvirker brukeren på en måte som minner om virkningen av alkohol og øker derfor risikoen for trafikkulykker. De har også en sterk tendens til å virke vanedannende, forteller Morten Finckenhagen, overlege ved avdeling for legemiddelinformasjon hos Legemiddelverket til Dinside.

Han sier videre at det er flere av de nye stoffene, som er ikke godkjente legemidler i Norge.

- Grunnen til at man har tatt med stoffer som ikke er godkjent i Norge, er at det foregår illegal omsetning av innsmuglete, vanedannende legemidler i misbruksmiljøer. Noen tar også med seg slike legemidler til Norge som de har fått på lovlig vis av leger i utlandet, sier han videre.

Du kan se hele listen med alle de 28 forbudte stoffene nedenfor. Felles for alle forbudte medikamenter, er at de ved bruk over de lovlige grensene, vil påvirke dine evner som bilfører.Sjekk straffeutmålingen

For 22 av disse 28 stoffene er det fastsatt straffeutmålingsgrenser svarende til grensene for 0,5 promille alkohol og 1,2 promille alkohol. Dette er faste grenser for hvilken konsentrasjon man kan ha av disse stoffene i blodet når man kjører bil - tilsvarende «promillegrensen» på 0,2 promille for alkohol.

I forskriftsendringen hos Lovdata kan du se straffeutmålingsgrensene, altså hvilke konsentrasjoner som gir straff tilsvarende ulike promillenivåer.

Merk deg også hvor lang tid det tar før stoffene er ute av kroppen. Folkehelseinstituttet har en tabell som viser hvor lenge etter inntak konsentrasjonene i kroppen er så høye at du ifølge loven må holde deg unna bilkjøring. Du kan se denne tabellen her.

Noen av stoffene kan gi for høye konsentrasjoner for bilkjøring, i opptil 320 timer.

LES OGSÅ: Se hvor lenge du faktisk må vente med å kjøre etter at du har drukket alkohol

PÅVIRKET KJØRING: Beroligende og smertestillende midler, samt en rekke andre medisiner, påvirker hjernen på ulike måter som gir økt risiko for trafikkulykker.  Foto: SP-PHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
PÅVIRKET KJØRING: Beroligende og smertestillende midler, samt en rekke andre medisiner, påvirker hjernen på ulike måter som gir økt risiko for trafikkulykker. Foto: SP-PHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merReseptmedisiner gir individuell vurdering

Dersom du bruker medisiner med noen av disse virkestoffene og denne medisinen er foreskrevet av lege, vil det gjøres en individuell sakkyndig vurdering før eventuell straff fastsettes.

Bakgrunnen for dette er at en som jevnlig bruker samme dose av et bestemt legemiddel, vil etter en tid utvikle toleranse. Da er ulykkesrisikoen mindre enn hvis et legemiddel brukes bare sporadisk.

Det gjøres også individuelle vurderinger dersom sjåføren har vært påvirket av stoff som ikke står på listen.

Lurer du på hvilket virkestoff det er i tablettene du får forskrevet, eller hvilke salgsnavn virkestoffene i har? Dette kan du finne ut ved å bruke søkefunksjonen på nettsidene til Statens Legemiddelverk eller i Legemiddelhåndboka.

Dette er de forbudte stoffene

Her er alle de 28 forbudte stoffene, fordelt på type virkestoff.

Benzodiazepiner og liknende stoffer: Alprazolam, Alprazolam, Alprazolam, Desmetyldiazepam, Desmetyldiazepam, Etizolam, Fenazepam, Flunitrazepam, Klobazam, Klonazepam, Lorazepam, Nitrazepam, Oksazepam, Triazolam, Zolpidem, Zopiklon.

Cannabis: THC

GHB: GHB

Hallusinogener: Ketamin, LSD

Opioider: Buprenorfi, Metadon, Morfin, Oksykodon.

Sentralstimulerende stoffer: Amfetamin, Kokain, MDMA, Metamfetamin, Metylfenidat.

LES OGSÅ: Seks ting du ikke bør pakke i kofferten