FORSINKET: Med 260 biler levert i stedet for 1500 som planlagt, lå Tesla langt under produksjonsplanen i tredje kvartal 2017. Men den gode nyheten er at Tesla satte leveringsrekord med 26.150 biler totalt. Foto: Tesla
FORSINKET: Med 260 biler levert i stedet for 1500 som planlagt, lå Tesla langt under produksjonsplanen i tredje kvartal 2017. Men den gode nyheten er at Tesla satte leveringsrekord med 26.150 biler totalt. Foto: TeslaVis mer

Tesla Model 3 forsinket

Produksjonsproblemer forsinker folke-Teslaen

Det skurrer litt i starten, men ingen endringer i leveringsplaner for norske kunder er annonsert.

Tallene er nå klare: Tesla hadde annonsert en produksjonsplan for tredje kvartal på 1600 eksemplarer av sin nye, rimeligere modell, Model 3. Fasit: 220 biler levert, av 260 produsert ved utgangen av september, altså 1340 færre enn forutsatt.

To måneder siden lansering

Vi som har fulgt Tesla i godt over ti år blir ikke overrasket over at det går trått i starten, men det er klart at dette kan bety at projeksjonene fremover må justeres noe.

Det skal også sies at Model 3 ble klar for produksjon noe tidligere enn forventet og det var i juli Elon Musk, Tesla-sjefen, kunne annonsere at produksjonen var fremskyndet. Og midt på sommeren ble bilen, som blir en konkurrent til BMW 3-serie, lansert med brask og bram i San Francisco.

Første norske over sommeren 2018

Når det gjelder kunder som har reservert en bil, henviser Tesla til eksisterende leveringsplaner, med oppstart av levering til internasjonale kunder i annet halvår 2018. Det betyr i praksis at de første norske kundene vil få sine biler om et års tid hvis planene fastholdes. Kunder oppfordres til å logge seg på på nettsidene for å sjekke tidpunkt for forventet levering av bilen de har bestilt - informasjonen oppdateres kontinuerlig.

Uforutsett flaskehals

Årsaken til forsinkelsen er det Tesla henviser til som undersystemer ved produksjonslinjen, som det har tatt lenger tid enn forventet å få satt i gang. I en pressemelding indikerer den amerikanske elbilprodusenten at problemområdene er identifisert, av begrenset omfang, og at de forutser å ha løst opp i flaskehalsen i nær fremtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemene gjør uansett at opptrappingskurven frem mot slutten av året blir adskillig brattere enn det som er komfortabelt med tanke på at Musk har satt seg som mål å være oppe i en produksjonstakt på 20.000 Model 3 per måned allerede i desember. Og målet om å produsere en halv million biler allerede til neste år kan karakteriseres som mildt sagt hårete...

Men - ny leveringsrekord

Samtidig må det sies at Tesla har kommet lenger enn det de fleste observatører spådde i forkant av Model S-lanseringen tilbake i 2012 og at de øvrige tallene for tredje kvartal er gode.

Til tross for innføringen av en ny modell, klarte nemlig produsenten å levere 26.150 nye biler - opp 17,7 prosent fra annet kvartal og 4,5 prosent bedre enn det til da beste kvartalstallet, som var i 3. kvartal 2016. i tillegg var 4820 eksemplarer av Model S og Model X på vei ut til kunder.

Alt i alt regner Tesla med å levere 100.000 biler i løpet av 2017, en økning på 31 prosent fra året før.

Les også:

Dette blir Porsches første elbil

Elbil-fremtid uten stikkontakt?

Kjørte over 90 mil på en lading med en Model S