Prisundersøkelse: Få 4 for prisen av 1!

Det er ikke til å unngå: lyspærer må skiftes i blant, men kanskje ikke til enhver pris? Vi har gjort en prisundersøkelse på den vanligste typen lyspære til frontlyskastere i bil: H4-pæren, og kan avsløre prisforskjeller på opptil 54 kroner for en pære!

Og når en pære tar kvelden og må skiftes, lønner det seg å skifte pærene i begge frontlyskasterne med en gang. Dette betyr at vi med våre priseksempler på billigste og dyreste H4-pære, kommer opp i en prisforskjell på opptil 108,00 kroner for to pærer. – Eller at du kan kjøpe nesten fem pærer (4,6) for prisen av en…

Billigst: 15,00 kroner

I vår prisundersøkelse på standard H4-pærer har vi konsentrert oss om utsalgssteder i Østlandsområdet rundt Oslo. Absolutt billigste pære finner vi hos internettbutikken Micro bildeler, som tar 15,00 kroner for en H4-pære. Da har vi sett utelukkende på stykk-prisen for pæren, men hvis vi inkluderer porto og oppkravsgebyr, blir prisen mye høyere hvis det bare er en slik pære du skal ha.

Prisundersøkelse: Få 4 for prisen av 1!

  1. Prisoversikt

Hakk i hæl på Micro kommer Biltema, som tar 16,90 kroner for en H4-pære. Biltema er en landsomfattende kjede som har varehus i flere av de større byene, i tillegg til at de selger sine produkter som postordre. Hvis det ikke finnes et Biltema-varehus der du bor, og du må bestille per postordre, blir totalprisen for ei pære ganske mye høyere enn 16,90 når vi inkluderer porto, oppkravs- og ekspedisjonsgebyr – i hvert fall hvis du ikke skal ha noe mer enn denne pæra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomsnittspris: 50,00 kroner

En komplett oversikt over utsalgsstedene som vi har med i vår undersøkelsene samt prisene for en H4-pære i den enkelte butikken, finner du her. Som du kan se av denne oversikten tar de fleste bensinstasjoner mellom 50,00 og 60,00 kroner for en standard H4-pære.

Esso ligger midt på treet, med en pris på 55,00 kroner (stasjonene på Brobekk og Grefsen i Oslo). Gjennomsnittsprisen på ei H4-pære i vår undersøkelse, ligger på 50,00 kroner - det samme som Osram bruker som veiledende pris på sine standard H4-pærer. Philips har en veiledende pris på 54,12 kroner for sin standard H4.

Dyrest: 69,00 kroner

Absolutt dyrest er Shell på Karihaugen som oppgir en pris på 69,00 kroner for en standard H4 enten det er Osram eller Philips. Dette er 54,00 kroner mer enn det Micro tar for en slik pære, og 52 kroner mer enn du må betale hos Biltema.

Mest brukt: Standard H4

Standard H4-pæra er den mest brukte, selv om nye ting er på vei inn og begynner å bli mektig populært. Den siste tiden har det kommet flere forskjellige typer H4-pærer med forskjellige effekter, men som altså har samme sokkel, og som dermed passer til samme type lyskaster, som den gode gamle standard H4-pæra.

Både Osram og Philips har en lyspære som har et blåaktig skjær og som skal gi 30% mer lys enn en standard H4 -- disse kalles henholdsvis Super H4 og H4 Premium. I tillegg finnes pærer med for eksempel et grønnblått lys spesielt beregnet for tåke, og pærer med hvitere lys og som avgir 15-20% mer lys enn en standard H4.

Foruten disse variantene av H4-pæra er mye annet nytt også på vei inn. Flere bilprodusenter utstyrer bilene sine med Xenon-lyskastere, og pærer som H1 og H7 er også mer og mer brukt.