Pristest: 400 prosent prisforskjell på spylevæske!

Søleføre og slaps. Vindusviskeren går sin monotone gang for å sveipe unna det meste, men må innimellom ha hjelp av spylevæske på ruta. En slapp stråle forteller deg at det snart er tomt, og du tar peiling på nærmeste bensinstasjon for å etterfylle. DET koster deg dyrt!

Pristest: 400 prosent prisforskjell på spylevæske!


Vi gjorde det i fjor på denne tiden, og vi har gjort det i år igjen.: I løpet av en uke sjekket vi prisnivået på 4 liter ferdigblandet spylevæske ved et utall bensinstasjoner i Oslo og omegn. Beskjeden vi fikk var den samme; 4 liter spylevæske koster 39 kroner -- eller 39,50 eller 39,90. Det er påfallende hvor like kalkyler de ulike kjedene har.

Mange bensinstasjoner selger imidlertid to typer vindusspylervæske, en med bensinkjedens navn og logo, i tillegg andre typer -- som regel det norske produktet "Blåtind" som selges for omlag halve prisen.

Deretter sjekket vi priser på ulike "stormarkeder" og dagligvareforretninger, og fant ut at de fleste slike selger den samme spylevæsken for mellom 10 og 15 kroner.

Enkel kjemi

Vi skulle gjerne ha sjekket kvaliteten på de ulike spylevæskene, men en ting er den kjemiske sammensettingen, en annen ting er hvordan de fungerer i praksis. Spylevæske består i hovedsak av vann, etanol og/eller isopropanol/isobutanol samt eventuelle lukt-/fargestoffer. (Sitronduft er mektig populært av en eller annen grunn).

Spylevæsken har to hovedfunksjoner: den skal holde ruten ren, og den skal ikke fryse når det blir nullgrader. Etanol og isopropanol er både med på å senke frysepunktet for væsken, samt bidrar til å gjøre rutene rene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har hatt i daglig bruk -- sommer som vinter -- spylevæske fra flere ulike leverandøreer, og har ikke funnet holdepunkter for å hevde at noen av de vanligste spylevæskene på dagens marked holder en så lav kvalitet at de ikke oppfyller hovedhensikten. Har vi opplevd problemer, har dette i hovedsak blitt løst av en grundig rengjøring av vindusviskerne.

Vi kan derfor ikke se noen som helst grunn til at du skal betale 10 kroner literen på en bensinstasjon når du for samme sum kan får 4 liter på Rimi, Rema, Obs, Prix, Nille eller hva de nå heter alle sammen.

Problemet er bare at vi ofte har et desperat behov for spylevæske når vi først har gått tom, og da er bensinstasjonen nærmeste -- og dyreste -- alternativ.