Prisen på Volvo V70 2,5 LT AWD senkes med mer enn 14 %
Prisen på Volvo V70 2,5 LT AWD senkes med mer enn 14 %Vis mer

Prisras

Mange bilimportører har satt ned prisene dramatisk. Men er dette en reell prisnedgang?Prisreduksjoner behøver ikke alltid være hva de ser ut til å være..

Men at de fleste importørene har satt ned de offisielle prisene, er det ikke tvil om.

Minus 7-14 %

Volvo er en av de som har redusert prisene betraktelig. –Den prosentvise nedgangen varierer noe fra modell til modell, men det ligger mellom ca. 7-14 prosents nedang. Chrysler og Rover føyer seg også inn i rekken av de importørene som har valgt å redusere prisene.

Provisjon

Forklaringen er slett ikke at bilforhandlere og importører har blitt snille – ei heller at bilprodusentene har satt ned prisene. De fleste av disse bilene vil uansett ikke bli rimeligere ut til kunden enn tidligere.

Vi finner årsaken i konkurransereglene i EØS-området, som ikke tillater store forskjeller i forhandlernes avanser – uavhengig av landets avgiftssystemer. Norske bilpriser har allltid vært høye, men ingen har vært så flinke til å gi bort rabatter som norske bilforhandlere – bilforhandlerne er nåtidens hestehandlere!

EØS-reglene og endrede konkurransevilkår tvinger med andre ord norske bilforhandlere over på et system med faste priser; den prisen som står på vinduet er den prisen du skal betale, akkurat som på Rema.

Og når Volvo nå setter ned prisene med 7 – 14 prosent, gjenspeiler det at man ganske enkelt kunne oppnå rundt 10 prosent rabatt på de fleste Volvo-modellene. Den muligheten forsvinner nå, men det du som kunde må betale vil være det samme som tidligere

Tidligere har bilmerkene BMW, Mercedes og Saab operert med nettopriser, nå følger altså Volvo/Renault, Chrysler og Rover i de samme fotsporene. DinSide forventer at flere bilmerker følger etter innen året er omme.

Øker

Nå er det ikke alle som har sett seg nødt til å redusere prisene; Audi, , Jaguar, Subaru og Toyota har tvert imot satt opp prisene. Nå dreier det seg ikke om en så fryktelig betydelig prisøkning for Toyota og Jaguars del, men BMW og Audi har gjennomført et rimelig kraftig hopp. Audi har en økning på rundt 3 % på stort sett alle modellene.