Porsche overtar Volkswagen

Porsche eier nå over halvparten av aksjene i Volkswagen-konsernet.

Allerede helt på tampen av sommeren i fjor sikret Porsche seg drøye 35 prosent av Volkswagen-aksjene og opsjon på opptil drøye 74 prosent. Dermed var det plutselig en liten sportsbilprodusent som satt i sjefssetet hos verdens tredje største bilprodusent. Og ikke nok med det, man ga tydelig uttrykk for at man ønsket å utvide eierandelen.

Over 50 prosent

Men Porsche forutså at aksjeprisene ville gå nedover. Det skjedde og nå har man altså kjøpt seg opp ytterligere. Porsches eierandel er nå 50,76 prosent og man har allerede signalisert at man ønsker å øke eierandelen til rundt 75 prosent.

Datterselskap

Alt i alt betyr dette at Volkswagen nå er å regne som et rent datterselskap under Porsche. Det er en spesiell situasjon når sistnevnte produserer rundt 100.000 biler i året mot Volkswagens fem millioner.

Mer produktdeling

Cayenne fikk nylig dieselmotor fra Volkswagen
Cayenne fikk nylig dieselmotor fra Volkswagen Vis mer


Hva kommer så til å bli resultatene for forbrukerne? Det er selvsagt vanskelig å gi et godt svar på det på et så tidlig tidspunkt, men det er i alle fall svært trolig at det kommer til å bli en større grad av produktsamarbeid. Porsche og Volkswagen-konsernet samarbeider allerede gjennom SUVene Cayennne, Touareg og Q7. Nylig løftet Porsche over en dieselmotor tilsynelatende helt uendret fra Volkswagen og lanserte den i Cayenne.

Det er også trolig at man vil samarbeid om en serie med små og relativt sett rimelige sportsbiler med midtmotor. Et annet kapittel er motorer, girkasser, firehjulsdriftsystemer og øvrig teknologi. Økt behov og mulighet for rasjonalisering vil gi utslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen konsekvens som riktignok er av mindre betydning for forbrukerne, er at Porsche nå blir nødt til å legge inn bud på lastebilprodusenten Scania, hvor Volkswagen har aksjemajoritet. Etter sigende er Porsche ikke interessert i Scania og kommer derfor kun til å legge inn et bud så lavt at det ikke aksepteres.