Populære modeller med oppgradert firehjulsdrift

Flere populære bilmodeller har nå fått Haldex’ nyeste firehjulsdriftsystem.

Generasjon fire av Haldex’ populære firehjulsdriftsystem begynner nå komme i flere biler. Først ut med systemet var Volkswagen Tiguan. Like etter kom Saab med sin firehjulsdrevne 9-3, som i tillegg supplerte systemet med en aktiv bakdifferensial.

Etter dette har Volkswagen-konsernet oppdatert de fleste modeller med Haldex slik at de også har den nyeste versjonen. Det betyr at både Skoda, Volkswagen og Audi nå leverer biler med Haldex 4. (Oppdatering: Vi har nå fått bekreftet at Passat produsert fra og med uke 22 i 2008 har Haldex 4, etter mye usikkerhet og motstridende informasjon fra offisielle kilder.)

Volvo har oppgradert

Også Volvo har oppgradert over hele linjen etter at Haldex 4 i Volvo-sammenheng ble introdusert med XC60. Dette skjedde fra og med 2009-modellene. Unntakene er S40 og V50.

Kuga med både Haldex 3 og 4

Kuga med dieselmotor har Haldex 3
Kuga med dieselmotor har Haldex 3 Vis mer


Ford Kuga kom på markedet i fjor og hadde da skuffende nok da bare Haldex 3. Den nylig tilkomne bensinvarianten har imidlertid Haldex 4. Dessverre har denne en startpris på 542.000 kroner og blir dermed for dyr for de aller fleste. Dieselvarianten som begynner på 376.000 kroner må klare seg med tredje generasjons Haldex ennå en stund.

Land Rover Freelander hadde tidligere Haldex 3, men kommer nå med den nyeste varianten av Haldex' system.

Hvorfor bry seg?

Hva slags betydning har dette så for deg? Vi har flere ganger testet Haldex 4, også i direkte sammenligning med Haldex 3, og slått fast at forbedringen er vesentlig. Vi vil derfor oppfordre deg som skal kjøpe ny eller nyere brukt bil med Haldex til å sjekke hvilken generasjon av systemet som sitter i den aktuelle bilen. Spesielt i forbindelse med bruktkjøp kan dette være utfordrende, men også desto viktigere.

Ulike tidspunkter for oppgradering

Alle Tiguaner har Haldex fire
Alle Tiguaner har Haldex fire Vis mer


Ofte er oppgraderingen gjort i forbindelse med en generell oppdatering av modellen, men noen produsenter har også byttet system på mer vilkårlige tidspunkter, ofte uten å rope veldig høyt om det. Resultatet kan da bli stor forvirring blant både selgere og kjøpere. Sørg derfor for å gjøre en grundig jobb slik at du er sikker på hvilket system du faktisk får.

Her kan du lese mer om Haldex-teknologien og de ulike utgavene.

Her finner du en liste over alle modeller med Haldex.

Her kan du lese en duell mellom Volkswagen Tiguan og Ford Kuga, med henholdsvis Haldex 4 og 3.

Her kan du lese trippeltest med tre ulike systemer, hvorav to kommer fra Haldex.