Politiet sjekker over 700.000 bilister i år

I år kontrolleres dobbelt så mange på grunn av mistanke om ruspåvirket kjøring, enn for åtte år siden.

<b>KONTROLLER AVSLØRER:</b> Daglig er det over 100.000 sjåfører ute på veien som kjører i en eller annen form for rus.  Foto: NTB SCANPIX / GORM KALLESTAD
KONTROLLER AVSLØRER: Daglig er det over 100.000 sjåfører ute på veien som kjører i en eller annen form for rus. Foto: NTB SCANPIX / GORM KALLESTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du setter deg bak rattet bør du være klar for promillekontroll, ikke minst om du før har vært i politiets søkelys på grunn av kjøring i påvirket tilstand tidligere.

Politiet øker nemlig kontrollene, og ved hjelp av Drugtester 5000, skiltgjenkjenning og promillemåler tester nå Utrykningspolitiet over dobbelt så mange som i 2008.

- Vi stanser i dag enda flere biler enn tidligere, mange ved hjelp av skiltgjennkjenning. Det er da
interessante biler som er knyttet til aktuelle hendelser som følges opp, da dette gjerne er gjengangere, forteller Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet (UP) til Dinside.

LES OGSÅ: Fortsatt påvirket? Prøv vår promillekalkulator

Flere stansede gir skremmende resultater

ANPR: Er Utrykningspolitiets hjelper når det kommer til å kjenne igjen kjennemerker på biler de møter. Her kommer det umiddelbart opp om eieren har tidligere dommer, bilen er stjålet eller om eier er ettersøkt.  Foto: UTRYKNINGSPOLITIET
ANPR: Er Utrykningspolitiets hjelper når det kommer til å kjenne igjen kjennemerker på biler de møter. Her kommer det umiddelbart opp om eieren har tidligere dommer, bilen er stjålet eller om eier er ettersøkt. Foto: UTRYKNINGSPOLITIET Vis mer


Karlsen forteller videre at det daglig kan være opptil 126.000 kjøreturer hvor føreren er ruspåvirket, og at økt fokus og godt transportabelt utstyr, igjen fører til at flere blodprøver blir tatt og flere blir dømt.

- Selv ved små konsentrasjoner klarer vi nå å avdekke rus i kroppen på den som testes. Dette byr også på en bedre statistikk, som igjen forteller oss hvor viktig det er å ha fokus på nettopp dette.

- I tillegg til bedre utstyr stopper vi nå flere enn før, og alle som blir stanset for rutinekontroll blir også testet for promille, forteller Karlsen.

Karlsen forteller videre at svært mange av de kontrollerte er påvirket av narkotika og rusgivende legemidler; her er tellet hele fem ganger høyere enn for alkohol.

- Bare siden i fjor har det vært en dobling på antallet som er blitt tatt bak rattet med rus i kroppen.

STORSATSNING: UP-Sjef Runar Karlsen forteller at de nå står sterkere og bredere enn noen gang når det gjelder å avdekke rusede sjåfører i trafikken.  Foto: NTB SCANPIX
STORSATSNING: UP-Sjef Runar Karlsen forteller at de nå står sterkere og bredere enn noen gang når det gjelder å avdekke rusede sjåfører i trafikken. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Les også: Er du en varsler?

Vanskelig å avsløre

Tidligere var det vanskeligere for politiets tjenestemenn å avdekke sjåfører som de mistenkte kunne være ruset. De har da vært nødt til å sende dem videre på veien med tvilen i behold.

- I 2008 ble 1 av 1281 førere UP kontrollerte tatt for ruspåvirket kjøring. I år er de foreløpige tallene 1 av 341. Dette er vi veldig fornøyde med, sier Karlsen.

DrugTest 5000: Med denne kan UP analysere flere stoffer ved hjelp av en spyttprøve. Ved mistanke om påvirkning av narkotika eller medikamenter må det tas blodprøve som bevis.
DrugTest 5000: Med denne kan UP analysere flere stoffer ved hjelp av en spyttprøve. Ved mistanke om påvirkning av narkotika eller medikamenter må det tas blodprøve som bevis. Vis mer


Medvirkende faktor i dødsulykker

I 2005 startet Statens vegvesen arbeidet med å dybdeanalysere samtlige dødsulykker i Norge for å få mer informasjon om årsakssammenhenger ved ulykker.

Rapporten viser at rus har vært en sannsynlig medvirkende faktor i 21 prosent av dødsulykkene i 2014.

- Dessverre er nok den reelle prosentandelen her mye høyere, uten at vi har sikre tall på det. I mange tilfeller blir ikke offeret for ulykkene obdusert, hvilket gjør det umulig å vite om rus kan ha vært en del av ulykken, fortsetter Karlsen.

EVIDIZER MOBILE: Er en mobil alkotester som i løpet av minutter kan sjekke om bilføreren har alkohol i blodet.  Foto: UTRYKNINGSPOLITIET
EVIDIZER MOBILE: Er en mobil alkotester som i løpet av minutter kan sjekke om bilføreren har alkohol i blodet. Foto: UTRYKNINGSPOLITIET Vis mer


Nedgang i dødsulykker

De siste tre årene har det vært 159,6 dødsulykker i året. I år ser det ut til å gå mot et rekordlavt år for dødsfall på norske veier.

Hittil har 101 personer mistet livet på norske veier, noe som er 34 færre enn på samme tidspunkt som i fjor.

- Med utviklingen i testutstyret, som vi pålegger alle tjenestemenn å bruke når de er ute i trafikken, ser vi som sagt gode resultater. Dette, samt økende synlighet og flere kontroller, er med på å gjøre at de som ferdes på veien blir mer ansvarlige.

Les også:
152 døde i trafikken i 2014
Ønsker nye regler for piller og bilkjøring
Alkoblås på fergekaia