Når du setter deg bak rattet bør du være klar for promillekontroll, ikke minst om du før har vært i politiets søkelys på grunn av kjøring i påvirket tilstand tidligere.
Politiet øker nemlig kontrollene, og ved hjelp av Drugtester 5000, skiltgjenkjenning og promillemåler tester nå Utrykningspolitiet over dobbelt så mange som i 2008.
- Vi stanser i dag enda flere biler enn tidligere, mange ved hjelp av skiltgjennkjenning. Det er da
interessante biler som er knyttet til aktuelle hendelser som følges opp, da dette gjerne er gjengangere, forteller Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet (UP) til Dinside.
LES OGSÅ: Fortsatt påvirket? Prøv vår promillekalkulator
Flere stansede gir skremmende resultater

Karlsen forteller videre at det daglig kan være opptil 126.000 kjøreturer hvor føreren er ruspåvirket, og at økt fokus og godt transportabelt utstyr, igjen fører til at flere blodprøver blir tatt og flere blir dømt.
- Selv ved små konsentrasjoner klarer vi nå å avdekke rus i kroppen på den som testes. Dette byr også på en bedre statistikk, som igjen forteller oss hvor viktig det er å ha fokus på nettopp dette.
- I tillegg til bedre utstyr stopper vi nå flere enn før, og alle som blir stanset for rutinekontroll blir også testet for promille, forteller Karlsen.
Karlsen forteller videre at svært mange av de kontrollerte er påvirket av narkotika og rusgivende legemidler; her er tellet hele fem ganger høyere enn for alkohol.
- Bare siden i fjor har det vært en dobling på antallet som er blitt tatt bak rattet med rus i kroppen.

Les også: Er du en varsler?
Vanskelig å avsløre
Tidligere var det vanskeligere for politiets tjenestemenn å avdekke sjåfører som de mistenkte kunne være ruset. De har da vært nødt til å sende dem videre på veien med tvilen i behold.
- I 2008 ble 1 av 1281 førere UP kontrollerte tatt for ruspåvirket kjøring. I år er de foreløpige tallene 1 av 341. Dette er vi veldig fornøyde med, sier Karlsen.

Medvirkende faktor i dødsulykker
I 2005 startet Statens vegvesen arbeidet med å dybdeanalysere samtlige dødsulykker i Norge for å få mer informasjon om årsakssammenhenger ved ulykker.
Rapporten viser at rus har vært en sannsynlig medvirkende faktor i 21 prosent av dødsulykkene i 2014.
- Dessverre er nok den reelle prosentandelen her mye høyere, uten at vi har sikre tall på det. I mange tilfeller blir ikke offeret for ulykkene obdusert, hvilket gjør det umulig å vite om rus kan ha vært en del av ulykken, fortsetter Karlsen.

Nedgang i dødsulykker
De siste tre årene har det vært 159,6 dødsulykker i året. I år ser det ut til å gå mot et rekordlavt år for dødsfall på norske veier.
Hittil har 101 personer mistet livet på norske veier, noe som er 34 færre enn på samme tidspunkt som i fjor.
- Med utviklingen i testutstyret, som vi pålegger alle tjenestemenn å bruke når de er ute i trafikken, ser vi som sagt gode resultater. Dette, samt økende synlighet og flere kontroller, er med på å gjøre at de som ferdes på veien blir mer ansvarlige.
Les også:
152 døde i trafikken i 2014
Ønsker nye regler for piller og bilkjøring
Alkoblås på fergekaia
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.