Politiet advarer: Få bilen inn i garasjen og fjern verdisakene

I fjor var det Skoda og VW som fikk unngjelde, nå er et nytt merke ekstra utsatt.

<b>VÆR PÅ VAKT:</b> I fjor var det VW som var utsatt for en mengde innbrudd, nå er det BMW-folket som må være på vakt.  Foto: NTB SCANPIX
VÆR PÅ VAKT: I fjor var det VW som var utsatt for en mengde innbrudd, nå er det BMW-folket som må være på vakt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før jul raidet en gjeng rumenere Østlandets parkerte biler for GPS-er, CD-spillere, stereoanlegg og alt annet som måtte være å finne av verdi i bilene. Det var da Volkswagen og Skoda-eiere som fikk bøte.

Spesielt nå som det går mot sommerferie bør en vokte seg for hvor en parkerer.

LES OGSÅ: Nå kan du DNA-merke tingene dine

BMW eiere bør vokte seg

- Den siste tida har vi sett et stort antall innbrudd i BMW-er, hvor tyvene tar med seg GPS-er, lykter og konsoller, forteller Politioverbetjent Stig Vasbø ved Etteretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstua Politistasjon til Dagbladet.

Han forteller videre at fremgangsmåten som benyttes er tilnærmet helt lik som banden fra i fjor benyttet seg av, bortsett fra at de nå stjeles enda flere deler fra bilene.

- Det virker som det er en gjeng som har spesialisert seg, og som vet hva de skal ha, forteller Vasbø videre.

LES OGSÅ: Slik unngår du innbrudd i bilen

Fjern verdisaker

Selv om denne innbruddsligaen i hovedsak tar for seg av navigasjonsutstyr og deler som er vanskelig å ta ut og inn hver eneste dag, kan det være smart å fjerne eventuelle «bonuser».

BRUK HODET: Vær nøye på hvor du setter fra deg bilen. Oppsøk steder hvor det er mange mennesker, andre biler og godt opplyst. (Foto: Colourbox.com) Foto: Colourbox.com
BRUK HODET: Vær nøye på hvor du setter fra deg bilen. Oppsøk steder hvor det er mange mennesker, andre biler og godt opplyst. (Foto: Colourbox.com) Foto: Colourbox.com Vis mer


Det som oftest tiltrekker tyvene er mobiltelefoner, lommebøker, solbriller og annet dyrt utstyr.

Å parkere klokt kan spare deg for at mange gjenstander forsvinner fra bilen. En øde parkert bil er et lett bytte da det er liten sjans for at en blir oppdaget mens en arbeider.

Selv om du bare skal la bagen ligge i bilen en natt, er det viktig å ta med seg alt av bagasje inn, selv om det skulle bety noen ekstra turer.

- Det skal ikke mer til enn en liten bag, for å gjøre det verdt bryet å knuse en rute. Så selv om den bagen kun inneholder skittentøy, er det jo kjedelig å få ruta knust i starten av ferien, sa Roy Vetaas i Tryg skadeforsikring, da vi i fjor omtalte biltyveriene som kunne oppstå i sommerferien.

Sjekk for eksempel om det er knust glass på parkeringsplassen. Det kan være et tegn på at du parkerer på et utsatt område.

LES OGSÅ: Derfor skal du ikke trekke over bagasjeromsduken

Rumenere i retten

Når en bande raidet VW og Skoda-biler i fjor høst, klarte politiet til slutt å hente inn og sikte åtte personer i desember.

Bare fra 14. november til 2. desember var det anmeldt hele 55 forhold ved Oslo politidistrikt. Dette i tillegg til de som var i Romerike.

Parker inne

Vasbø forteller at en åpenbart er litt mer utsatt om en ikke har garasje, men oppfordrer også mannen eller kvinnen på gata om å være oppmerksom.

- Tyvene operer om natta, og vi ber folk om å følge med og melde til politiet hvis de ser noe mistenkelig. Det er vår jobb å sørge for at de blir tatt, avslutter Vasbø.

LES OGSÅ: Slik sikrer du båten i sommer