Plass og komfort

Citroen har alltid blitt betraktet som svært komfortable biler. Etter snaue 100 mil bak rattet i Xantia kan vi bare si oss enig.

Plass og komfort

De fleste har hørt historiene om fjæringskomforten i Citroën, og Xantia er ikke noe unntak i så måte. De eneste hullene den ikke greier å glatte ut er smilehullene til sjåføren, der han eller hun nærmest svever bortover landeveien. For når ujevnhetene er lange er det ikke mange biler som engang kommer i nærheten av Xantia i å takle veienes alt annet enn slette natur. Men det er på landeveien.

For om smilehullene ikke forsvinner, blir de definitivt mindre etter hvert som hullene i vegbanen vokser, og byen begynner å vokse opp utenfor vinduene. Over de verste ujevnhetene opplevde vi et understell som kvitterte med skarpe smell og urovekkende risting. Likevel er fjæringskomforten i Xantia langt bedre enn på mange andre biler det er naturlig å sammenlikne den med.

Bra seter

Men komfort er mer enn fjæring, og i så måte har ikke Xantia mye å frykte. Forsetene gir god sidestøtte til lår og rygg, samtidig som korsryggstøtten er bra. Likevel brukte vi litt tid på å finne en komfortabel kjørestilling bak rattet i Xantia. Problemet var at når vi satt med riktig avstand til pedalene, ble rattet for langt borte. Det kunne Citroën enkelt ha rettet opp ved hjelp av lengdejustering av rattet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke de som blir forvist til baksetet har noe spesielt å frykte. Ikke bare er plassen god, men setet i seg selv er faktisk ganske komfortabelt. Citroën Xantia er i så måte en av de få bilene som har greid å lage et baksete som også gir brukbar støtte til voksenes lår og rygger.

Når knappenålen faller

Xantia HDi er en dieselbil, og dermed kommer traumene om vibrasjoner og knatring. Men det slipper du i Xantia. Motoren går stille og vibrasjonsfritt, det du hører er dekk og vindstøy. I byen overtar imidlertid motoren, og den karakteristiske knatringen fra dieselmotoren trenger igjennom støyisoleringen, men uten at det blir påtrengende. Den berømte knappenålen hører du nok ikke, men lydnivået i Xantia er absolutt akseptabelt.