Plass og komfort

Xsara stasjonsvogn plasserer seg i den såkalte Golf-klassen. Med andre ord er franskmannen ingen kjempe. Men er den stor nok?

Plass og komfort
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Svaret lar vi foreløpig stå åpent. Likevel kan vi først som sist konkludere med at Xsara stasjonsvogn utvilsomt er en rommelig bil – for to personer.

Benplassen foran er god, det samme er takhøyden. Forsetene gir god sidestøtte og hodestøttene er justerbare i lengderetningen. Førersetet kan også justeres i høyden, mens rattet er justerbart både i høyde og i lengderetningen. Summen blir at du sitter komfortabelt og godt.

Xsara har også elektriske vindusheisere foran samt elektrisk regulerbare speil.

To store eller fem små

Problemene melder seg imidlertid etter en familieforøkelse eller to. Riktig nok ikke de første årene, for både far og mor har rikelig med plass til å strekke bena mens barna er små. Men etter hvert som de små blir store, krymper benplassen sakte inn, og til slutt ender man kanskje opp med klippekort hos nærmeste kiropraktor.

Dette er imidlertid ikke en særegenskap for Xsara. Andre biler i denne klassen sliter med samme problem.

Klønete plassering

Førerposisjonen er som nevnt god. Du har nok justeringsmuligheter til å finne deg til rette i setet, selv på lengre turer. Rattbetjeningen av radio og CD-spilleren gjør at du kan holde øynene på vegen når du skifter kanal. Oversikten over betjeningshendler og instrumentering er også god.

Ingen regel uten unntak. For dessverre er betjeningsknappene for vindusheiserne, setevarmerne og det oppvarmede bakvinduet plassert helt nederst på midtkonsollen. Dermed må du ta blikket bort fra vegbanen for å trykke på de rette knappene. Vi ønsket oss også lys i reguleringshjulene til setevarmerne: Når du skal betjene disse i mørket er du avhengig av kupélyset – verken praktisk eller trafikksikkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor er koppholderen?

Under en lenger transportetappe innvilget vi oss en kopp kaffe av bensinstasjonskvalitet. Tilbake i bilen registrerte vi at noe manglet. Hvor er koppholderen? Vi måtte bedrøvet fastslå at denne glimret med sitt fravær. Men ikke så fort. For visst har Xsara koppholdere. På innsiden av luken til hanskerommet. Problemet er bare at denne skal holdes lukket under kjøring. Dermed måtte sjåføren gjøre de neste milene unna med en arm på rattet.

God bagasjeplass

Bagasjeplassen i Citroën Xsara rommer 517 liter. Her blir den bare slått av Skoda Octavia, som kan skryte av 548 liter. Med baksetet nedslått blir bagasjerommet forøket til 1.512 liter, nøyaktig det samme tallet som hos sin tsjekkiske konkurrent.