Plass og komfort

Den store stjernen i grillen sørger for at ingen er i tvil om at A-klasse er en Mercedes. Interiøret lever opp til forventningene stjernen skaper .

Plass og komfort
[Ugjyldig objekt (NAV)]

A140 L koster 223.700 kroner og er dermed langt dyrere enn mange av sine konkurrenter. Til gjengjeld varter bilen opp med imponerende plassutnyttelse og eksklusiv materialfinish.

Kvalitetsfølelse

Du merker det allerede når du åpner døren - kneppet gir assosiasjoner til langt større og dyrere biler. Du føler det når du setter deg i førersetet og du kjenner det når du tar på interiørplasten - materialkvaliteten ligger godt over gjennomsnittet i denne klassen. Du merker det også når du kjører gjennom eksosfylte tunneler. Luften som strømmer ut av luftdysene er renset både for eksoslukt og støv.

Moderne interiør

La oss ta en nærmere kikk på interiøret. Det første du vil legge merke til er det store og vingeformede dashbordet, kledd i polstret plast. Den ryddige midtkonsollen preges av en rekke med elegante og lett tilgjengelige knapper og tre lettbetjente dreiebrytere for vifteanlegget.

De oversiktlige instrumentene domineres av en stor fartsmåler. Denne er omgitt av turteller og bensinmåler - alle merket med moderne fonter.

Behagelig ratt

Det treekede rattet er godt polstret og behagelig å holde i, og hornet er plassert der det skal være - midt på rattet. Dessverre kan ikke rattet justeres i dybden, noe som svekker mulighetene for å finne den perfekte kjørestillingen.

Ikke perfekt

Denne innsigelsen leder oss over på andre mangler. Vi irriterte oss nemlig over at de elektriske vindusheisene mangler autofunksjon og vi savnet en temperaturmåler for kjølevannet. Knappene for instrumentbelysningen er ikke blant de mest brukervennlige vi har vært borti og varselslampen for tåkebaklyset er vanskelig å se. Vi er også overrasket over at verken kjørecomputer eller lys over sminkespeilene er blant standardutstyret. I tillegg mener vi Mercedes-Benz burde gjort plass til koppholdere i midtkonsollen. Vi fant riktignok to koppholdere i bakkant av forsetene, men disse er plassert altfor langt fra føreren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Multifunksjonshendel

Plass og komfort

Som sine søsken mangler også A-klasse vindusviskerhendelen, som er å finne i de fleste andre biler. Mercedes-Benz har i stedet valgt å legge vindusviskerfunksjonen til en vribryter på lyshendelen. Dette oppleves uvant i starten, men er en tilvenningssak.

Når vi først er inne på vindusviskerne, som møtes på midten av frontruten, skal det nevnes at disse fungerer utmerket og nærmest lydløst.

God støydemping

Og apropos lydløst - til å være en småbil er kupeen svært godt lydisolert. Noe dekkstøy trenger gjennom plast-bakluken og noe vindstøy lar seg merke, men sett under ett er lydnivået i kupeen svært behagelig, noe du vil merke spesielt godt i tunneler. Vi merket oss også at kupeen var fullstendig fri for ulyder.

God oversikt

Forsetene preges av en lang sittepute og setevanger som gir svært god sidestøtte for ryggen ved aktiv kjøring. Føreren sitter høyt og dette, kombinert med de meget store vindusflatene, gir god sikt i alle retninger. Korsryggstøtten er akseptabel, selv om vi savner en justeringsmulighet. Stor takhøyde er med på å gi god plassfølelse og sikkerhetsbeltet er både lett å få tak i og å feste.

Førersetet er justerbart i høyden, men fordi det kun er den bakre delen av sitteputen som løftes, får man mindre lårstøtte jo høyere man justerer setet. Vi tar også med at vi kunne også ønsket oss mykere polstring av hodestøttene.

Imponerende bakseter

Plass og komfort

Vi hadde altså lite å utsette på forsetene. Men det som virkelig imponerte, var bakseteplassen. Selv basket-spillere vil stortrives i disse baksetene, som byr på god takhøyde og fantastisk benplass. I tillegg er bakdørene svært brede, noe som gjør det til en fornøyelse å bevege seg inn og ut av bilen.

Tilpasset småbarnsforeldre

Det er fremfor alt de store dørene som gjør A140 L til en drøm for småbarnsforeldre. Svært få biler byr på like gode arbeidsforhold for foreldre. Den store åpningen gjøre "inn- og utlasting" av barn, barneseter, leker og yttertøy langt enklere enn i de fleste andre biler.

Fordi vinduene er store og dørkarmene lave, får barna meget god utsikt fra sine plasser i baksetet. Baksetene er utrustet med tre hodestøtter, men har dessverre bare to trepunktsbelter.

1.930 liter

Hvis man ønsker mer plass i bagasjerommet, kan baksetene justeres fremover i lengderetningen. Selv med baksetene i fremste posisjon er benplassen mer enn tilstrekkelig for voksne. Men hvis du virkelig trenger plass, løfter du ut baksetene. Da får du tilgang til et lasterom som rommer hele 1.930 liter. Til sammenligning rommer en Volkswagen Golf stasjonsvogn 1.470 liter.

Flatt gulv

Gulvet er flatt, noe som gjør lasterommet lett å utnytte, men dessverre er bilen belemret med en innlastingskant, noe som svekker brukervennligheten. Innlastingsbredden er imidlertid akseptabel. Bakluken, som er i plast, åpnes svært høyt ved hjelp av kraftige gassdempere og festekroker for lastestropper er på plass.

A140 L koster som nevnt 223.700 kroner. Dermed må den kjempe mot svært mange konkurrenter. Les mer om rivalene her.