Plass og komfort

Audi A2 1.2 TDI byr på god romfølelse og god bakseteplass, men mangler essensielt utstyr.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Audi A2 er kun 382 centimeter lang, men virker likevel relativt rommelig. Forklaringen bak den gode plassfølelsen er blant annet å finne i den store takhøyden og den fremskutte frontruten.

Forsetene er plassert relativt høyt, noe som gjør det enkelt å stige inn og ut av bilen. Setene gir relativt god lårstøtte, men sidevangene er for små til å produsere skikkelig sidestøtte. Derfor er det synd at forsetepassasjeren mangler støttehåndtak i taket.

Uoversiktlig fartsmåler

Foran seg har føreren fire klassiske instrumenter. Samtlige er omkranset av aluminiumsringer, et materiale som forøvrig også omkranser girspaken. Instrumentene er lett lesbare, med unntak av fartsmåleren. Denne oppleves som rotete grunnet ulik tallstørrelse og intervallskifte ved 80-streken.

De fire analoge instrumentene støttes av tre digitaldisplayer. Det største av dem viser både radiokanal, utetemperatur, kjørecomputer og girposisjon og er svært oversiktlig. De to andre viser henholdsvis tid og dato samt kilometer- og tripteller.

Både knapper og hendler er i hovedsak lett tilgjengelige og behagelige å betjene. Unntakene er speiljusteringsknotten, som er plassert litt for langt unna føreren, samt knappen for drivstofflokket, som er gjemt i nedre del av B-stolpen.

Akseptabel finish

Plastkvaliteten er ikke like høy som den du finner i større Audi-modeller, men interiørflatene har likevel en akseptabel finish. Vi synes imidlertid at en del av interiør-løsningene skaper et rotete helhetsinntrykk. Plasseringen av selve instrumenthuset og håndtaket over hanskerommet skaper en rekke kriker og kroker, noe som går på bekostning av de rene flatene.

Manko på oppbevaringsrom

A2 kan skilte med en integrert koppholder, men burde vært utrustet med både flere og bedre oppbeveringsrom. Sidelommene er blant annet for små til å romme en vanlig kartbok, skuffen foran girspaken lot seg ikke lukke og både askebeger og solbrilleholder mangler. Vi synes også rommet mellom forsetene burde vært bedre utnyttet.

Svakt utstyrt

Vi nevnte innledningsvis at A2 1.2 TDI mangler essesielt utstyr. Bilen har riktignok fire kollisjonsputer, elektronisk stabilitetsprogram (ESP) og kjørecomputer. Men dette holder ikke når både servostyring, fjernbetjent sentrallås, klimaanlegg og tåkelys står på ekstrautstyrslisten. A2 mangler som nevnt også bakrutevisker.

God baksetplass

Men la oss se på noe mer hyggelig - baksetene. For vi ble rett og slett imponert over hvor god bakseteplass den lille bilen byr på. Utsparringer i forseteryggene sørger for at benplassen blir svært god og en dyp fotbrønn medvirker til at lårene får god støtte. Og selv om taket skrår nedover mot bakruten, er takhøyden tilstrekkelig for voksne personer. Bilen er kun registrert for to baksetepassasjerer og bilen er derfor ikke utrustet med mer enn to trepunktsbelter og to hodestøtter i baksetet.

Vi har egentlig kun tre ting å utsette på baksetene; innstigningen er litt trang og støttehåndtak mangler. I tillegg er vindussveivene plassert slik at man skrubber hånden borti sitteputen når man betjener dem.

345 liter

Bagasjerommet er også overraskende stort, i hvert fall med tanke på den gode bakseteplassen. Ifølge Audi skal lasterommet ta unna 345 liter. Innlastingsbredden er god, men bagasjen må løftes svært høyt. A2-eiere må klare seg uten reservedekk, men finner til gjengjeld en kompressor og tetteskum under bagasjeromsmatten.

Fleksibiliteten som forsvant

Men så kom den store overraskelsen. Vi forsøkte både hardt og lenge, men klarte ikke å finne noen metode for å få lagt ned bakseteryggen. Årsaken til at vi ikke fikk det til viste seg å være enkel - det er rett og slett ikke mulig. Om også dette skyldes Audis ønske om å spare vekt vet ikke vi - vi vet bare at dette gjør bilen til en av de minst fleksible bilene vi har vært borti.

Merkelig panser

Når vi først er inne på merkelige og upraktiske løsninger, må vi nevne panseret. Dette lar seg først fjerne etter en lengre operasjon og når du endelig har fått det av, må du finne et sted å legge det. Nå vil selvsagt Audi innvende at det er fullt mulig å peile motorolje og fylle spylevæske uten å fjerne panseret. Vi vil imidlertid hevde at noen og enhver har godt av å ta seg en titt under et bilpanser en gang i blant. For eksempel for å peile bremsevæske, eller rett og slett for å ta en god gammeldags motorvask.

Som den oppvakte leser sikkert har forstått, gir ikke DinSide noen kjøpsanbefaling på Audi A2 1.2 TDI. La oss se på hva du heller bør velge.