Plass og komfort

Vi ble imponert over den gode plassen ombord i Grande Punto da den ble lansert i 2005. Men utviklingen er rivende i segmentet, og nå er den akkurat så rommelig som den bør være. Forøvrig er bilen ganske stillegående og komforten akseptabel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiat Grande Punto var først ute i småbilsegmentet med å passere fire meter i lengden. Med sine 403 centimeter er den hele 19 centimeter lengre enn sin forgjenger. Akselavstanden er nå 251 centimeter. Siden bilen ble lansert for halvannet år siden er imidlertid flere kommet til som har tilsvarende dimensjoner å skilte med, fra Clio (399 centimeter og akselavstand som en Golf), Peugeot 207 og Opel Corsa - begge 403 centimeter, de også.

Romslig

Nå går ikke den fulle og hele økningen i utvendige dimensjoner til å øke det innvendige volumet - langt derifra. Mye går til ekstra sikkerhet gjennom deformasjonssoner og optimalisert karosseristivhet samt bedre fotgjengerbeskyttelse i fronten.

image: Plass og komfort


Ikke desto mindre er dagens småbiler generelt, og Grande Punto i særdeleshet, store nok til å kunne fungere som familiebiler i det daglige. I Grande Punto har man god plass foran og naturligvis begrenset men akseptabel plass bak. Man har det ikke trangt i bredden; albuerommet er upåklagelig. Testversjonen vi hadde uten glasstak tilbød finfin klaring over hodet. Med glasstak blir det mindre luftig for høyvokste personer. De fleste vil imidlertid finne seg til rette bak rattet. I utførelsen Dynamic+ kan rattet reguleres i fire retninger og førersetet er selvfølgelig justerbart i høyden. Bagasjerommet er tilstrekkelig stort for segmentet men ikke det største. Det er derimot lett å utnytte den plassen som er og bagasjerommet har en stor åpning som favoriserer innlastingen.

Sitte- og kjørekomfort

image: Plass og komfort


Totalt sett er Grande Punto en temmelig komfortabel bil. Foran sitter man godt i seter som har tilstrekkelig støtte og som er faste nok i stoppen. Bra for segmentet. Baksetet er litt i snaueste laget for voksne men helt greit for små og større barn. Som i alle biler med kompakte dimensjoner kunne store personer naturligvis ønsket seg noe bedre lårstøtte og lengre sitteputer. Selve kjørekomforten er bra med et understell og avdemping som effektivt filtrerer bort ujevnhetene selv om det har visse begrensninger hvis man antar en dynamisk kjørestil på dårlig underlag.

Behagelig interiør

Komfort er også lys og oversiktlighet. Man har stort sett godt utsyn til alle kanter og inne i kupéen har man god oversikt. Dashbord og instrumentpanel er oversiktlige og greie og i tillegg er følelsen av opplevd kvalitet mye bedre enn vi har opplevd på noen Fiat tidligere. Dette oppleves som godt sammenskrudd og materialvalget overbeviser. Lydbildet bidrar også til komforten: Grande Punto er stillegående. Lyddempningen har helt klart vært gjenstand for en skikkelig gjennomarbeiding både når det gjelder motorlyd og rullestøy.

Fiat Grande Punto har altså mange positive egenskaper. Men den stiller også med handicap.

Les vår konklusjon og om konkurrenter her.