Plass, bagasjerom og fleksibilitet

Hvis du vurderer å kjøpe deg stasjonsvogn, er årsaken sannsynligvis at du har et stort plassbehov. Vi forsøker å gi deg svaret på hvilken bil du bør velge hvis plass er den avgjørende faktoren for deg.

Octavia er lengst og har det største bagasjerommet av testbilene.
Octavia er lengst og har det største bagasjerommet av testbilene. Vis mer

Stasjonsvogner kan selvsagt varte opp med større bagasjerom enn søstermodellene i sedan- og kombiutførelse. Men selv om bagasjeplass er viktig i en stasjonsvogn, er det jo også interessant hvor god plass passasjerene har å boltre seg i. Vi fant derfor fram målebåndet og tok oss en kikk både på forseteplass, bakseteplass og bagasjeromsplass.

Ulik prioritering

Og vi fant raskt ut at bilfabrikantene har gjort svært ulike prioriteringer. For eksempel har Skoda Octavia et kjempestort bagasjerom, mens baksetepassasjerene må slite med svært mangelfull benplass. Toyota har prioritert annerledes. I Yaris Verso sitter har nemlig baksetepassasjerene meget god plass. Den gode benplassen i baksetet har imidlertid gått på bekostning av bagasjerommet, som er 35 centimeter kortere enn det du finner i Octavia. Men her må det legges til at Yaris Verso er over halvmeteren kortere enn Octavia utvendig. Derfor kan man si at Toyota har vært gode til å utnytte plassen i Yaris Verso.

Golf best benplass foran

Men la oss først ta en titt på forsetene. Er du lang i bena, vil du sannsynligvis trives best i Golfen, som med førersetet i bakre stilling måler hele106 centimeter fra seteryggen til pedalene. Golf kan også skilte med den største kupébredden og den nest største takhøyden.

Stor takhøyde i Verso

Men selv ikke Golf kan måle seg mot Yaris Verso, som har en takhøyde på hele 105 centimeter. Den store takhøyden gir god plassfølelse, men du skal være ekstremt høy før du får noe reelt utbytte av den. Yaris Verso byr også på god benplass og kupébredde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Octavia befinner seg midt på treet både når det gjelder benplass, takhøyde og kupébredde, mens Focus og Xsara taper forsete-duellen. Benplassen i disse bilene begrenser seg til 102 centimeter, og takhøyden er relativt lav i begge. Ford Focus har en meget kraftig B-stolpe, noe som resulterer i en smal kupé.

Trange bakseter i Octavia

Golf og Yaris Verso har altså best plass foran, men alle bilene er brukbare sett fra forsetepassasjerenes synspunkt. Det samme kan dessverre ikke sies om bakseteplassen. For høyreiste nordmenn vil garantert ikke trives særlig godt i Golf- eller Octavia-baksetene. Disse bilene kan nemlig ikke skilte med mer enn henholdsvis 66,5 og 68,5 centimeter mellom bakenden av sitteputen og forseteryggen. Dette føles ubehagelig trangt.

Hvis du først skal ut på langtur, og ikke klarer å krangle deg til en plass i forsetet, er Yaris Verso å anbefale. Der kan du nemlig boltre deg i 82 centimeter benplass. Også Xsara føles rommelig med sine 77 centimeter, mens Focus med 73 centimeter er på grensen til å bli for trang.

Manglende hodestøtter

Focus fortjener imidlertid skryt for å være den eneste av bilene som er utstyrt med tre trepunktsbelter. De andre fabrikantene har brukt sparekniven, og tilbyr kun topunktsbelte til den midterste baksetepassasjeren. Focus er også utrustet med tre hodestøtter, i likhet med Yaris. Golf, Octavia og Xsara har kun to.

Stort lasterom i Octavia

Skoda Octavia må altså finne seg i å tape kampen om den beste bakseteplassen. Til gjengjeld har Octavia et enormt bagasjerom. Bilen har nemlig 106,5 centimeter lasteplass bak baksetene. Feller du ned baksetene rår du over hele 169 centimeter. Også takhøyden i lasterommet er god, kun slått av Yaris Verso, mens bredden er midt på treet. Lastekanten er imidlertid alt for høy, hele 65,5 centimeter, noe som gjør det tungt å laste inn og ut av Octavia.

Golf er bygd på det samme understellet som Octavia, men har et noe mindre bagasjerom enn sin fetter. Dette oppveies delvis av at Golf har en lavere lastekant, 61 centimeter.

Focus med bred døråpning

Focus og Xsara har begge fullvoksne lasterom, og befinner seg størrelsesmessig mellom Octavia og Golf. Ford har imidlertid et lite overtak på Citroën, og kan blant annet skryte av en meget bred døråpning, mer enn 115 centimeter. Begge har meget lav lastekant, 55 centimeter.

Verso: Kort, men høy

Den aller laveste lastekanten, 47 centimeter, tilhører imidlertid Yaris Verso. Her kan selv små barn laste inn bagasje uten å stå på tå. Men mens de andre bilene måler mellom 435 og 451 centimeter, må Yaris Verso greie seg med fattige 386 centimeter. Bagasjerommet er derfor nødvendigvis en god del kortere enn det de andre bilene kan by på. Lasterommet er også det smaleste i denne sammenligningen.

Men, Yaris Verso tar igjen mye av det tapte ved hjelp av sin store takhøyde. For mens de andre bilenes takhøyde begrenser seg til omlag 90 centimeter, har Yaris-eiere 113 centimeter å rutte med. I tillegg kan baksetene felles helt ned i gulvet, noe som faktisk gir Yaris et enormt lasterom. Hvis du utnytter takhøyden har faktisk Yaris det største lasterommet av dem alle. Det fordrer imidlertid at du må klare deg uten bakseter.

Rangering plass

  • 1. Toyota Yaris Verso
  • 2. Ford Focus
  • 3. Citroën Xsara
  • 5. Skoda Octavia
  • 5. Volkswagen Golf