Med elmotoren bak får Peugeot 3008 HYbrid4 firehjulsdrift. Det hjelper godt til for å krafse seg ut av sandgropen. Foto: Knut Moberg
Med elmotoren bak får Peugeot 3008 HYbrid4 firehjulsdrift. Det hjelper godt til for å krafse seg ut av sandgropen. Foto: Knut MobergVis mer

Peugeot 3008 HYbrid4: Verdensnyheten testkjørt

SAINT-MALO (DinSide Motor):Så fikk vi omsider sette oss bak rattet i denne historisk viktige bilen.

Peugeot 3008 er en såkalt crossover, en krysning mellom flerbruksbil, stasjonsvogn og SUV. Nærmeste konkurrent har vært den noe mindre Nissan Qashqai - hittil i forhjulsdrevet utførelse. 3008 ble lansert våren 2009, og vi testet den i Norge sommeren samme år.

LES OGSÅ:

Vi kjørte prototypen

Det ble tidlig lovet en hybridvariant av 3008 - med noe så nytt som en kombinasjon av dieselmotor og elmotor. DinSide fikk faktisk allerede for over to år siden prøvekjøre en prototype.

Kommer neste år

Nå har vi kjørt produksjonsmodellen - som vil bli tilgjengelig på det norske markedet før sommerferien neste år. Importøren kan foreløpig ikke gå ut med noen pris, men ønsket er at den ikke skal bli særlig dyrere enn dagens versjon med den samme dieselmotoren og automatgir. Da snakker vi om rundt regnet 400.000 kroner.

Diesel - var nå det lurt?

PSA Peugeot Citroën har blitt kritisert for å velge diesel, da drivstoffet er notorisk mer skadelig når det gjelder lokalmiljøet i urbane strøk, men svaret fra produsenten er at bilen kan kjøres tilstrekkelig i ren elektrisk modus til at denne ulempen overveiende elimineres, og at det generelt lavere forbruket gjør at totalregnskapet ut fra et miljøperspektiv blir positivt i forhold til en klassisk bensinhybrid.

Slik virker det:

 Foto: Peugeot
Foto: Peugeot Vis mer

Teknologi- og ytelsesløft

Det er med andre ord ingen billig-variant av Peugeot 3008 vi snakker om her, men en for de som interesserer seg for ny drivlinjeteknologi og ønsker å disponere mye krefter og firehjulsdrift samtidig som forbruket holdes i sjakk. Det er nemlig det som er denne bilens misjon. Den tilbyr mer avansert teknologi som kombinerer elmotor og dieselmotor, 200 hestekrefter, kløtsjfri giring og drift på alle fire hjul ved behov. CO2-utslippet oppgis til 99 gram per kilometer (0,38 liter per mil) i den mest økonomiske varianten, 108 gram i den mest "fullspekkede". Det betyr uansett et forbruk ned mot 0,4 liter per mil og dermed en teoretisk rekkevidde på 150 mil på en tank.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den "magiske knappen" eller rettere sagt dreiehjulet, der det er mulig å velge mellom fire kjøremodi. Foto: Knut Moberg
Den "magiske knappen" eller rettere sagt dreiehjulet, der det er mulig å velge mellom fire kjøremodi. Foto: Knut Moberg Vis mer

Eldrift, 4x4, automat, sport

Man velger kjøremodus via et dreiehjul på midtkonsollen: Fra "sport", med maksimal kombinert ytelse, via "auto", hvor systemet automatisk finner den optimale innstillingen til enhver tid for å minimere energitap og forbruk, til ren eldrift eller låst firehjulsdrift. Mer om hver av disse lenger ned.

Litt forfinet

Utenom drivlinjen er det ikke så mye som skiller 3008 HYbrid4 fra de mer ordinære versjonene av 3008, men noen detaljer er det. Hybriden har fått en egen front med kromlameller og LED-baserte kjørelys. Hybridløsningen tar for øvrig noe plass fra bagasjerommet, som er noe mindre. Derimot er vektbalansen forbedret, hvilket bidrar til bedre kjøreegenskaper.

HYbrid4-fordelene

Hybridløsningen med dieselmotor foran og elektrisk motor bak gir ifølge Peugeot følgende fordeler:

- Det er ikke gjort noen store inngrep i motorrommet foran.

- Den elektriske motoren kan også brukes sammen med andre motorer.

- Vektfordelingen blir bedre.

- Den elektriske kraftkilden bak er en liten og kompakt enhet.

- Kostnaden på den elektriske enheten bak blir begrenset per bil siden systemet kan brukes på flere modeller og uavhengig av hvilken forbrenningsmotor som brukes.

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Med elmotoren bak får Peugeot 3008 HYbrid4 firehjulsdrift. Det hjelper godt til for å krafse seg ut av sandgropen. Foto: Knut Moberg
Med elmotoren bak får Peugeot 3008 HYbrid4 firehjulsdrift. Det hjelper godt til for å krafse seg ut av sandgropen. Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Parkeringsplassen foran den lille flyplassen Dinard/Saint Malo i Bretagne i Frankrike er full av diesel-hybridbiler som betyr en ny æra for Peugeot og for hybridteknologien. Foto: Knut Moberg


Kraftig diesel og elektronisk kløtsj

Som vi nevnte lenger opp er ikke dette noen innstegsmodell, og det er den store og kraftige dieselmotoren som befinner seg under panseret. Med et slagvolum på to liter yter den 163 hestekrefter og genererer et dreiemoment på 300 newtonmeter ved 1.750 omdreininger. Den er kombinert med en girkasse av typen EMG, en såkalt halvautomat - det vil si at den har en elektronisk styrt kløtsj (altså ingen pedal), og kan betjenes manuelt med hendler på rattet, eller i automatmodus.

Elektrisk "spark bak"

Bak, i forbindelse med bakstillingen, bidrar en elektromotor fra Bosch til å gi bilen både flere og "renere" krefter, samt firehjulsdrift - da den driver bakhjulene. Den yter maksimalt 37 hestekrefter, men det er mer interessant at den bidrar med en trekkraft på 200 newtonmeter fra stående start. Det er ikke direkte nyttig å addere dreiemomentet fra de to kraftkildene; elmotoren bidrar her hovedsaklig ved igangkjøring, men maksimal effekt er summen av de to - altså 200 hestekrefter totalt. I beste fall, og ved utveksling 1:1 på dieselmotoren, oppgis maksimal total kombinert trekkraft til 450 newtonmeter.

Rask om man vil

Det går an å kjøre enten økonomisk og effektivt, eller ganske sportslig med denne bilen. Det er som med alle biler at hvis man gir full gass fjerner man seg resolutt fra alle muligheter til å oppnå gunstige forbrukstall. Derimot får man ganske heftige ytelser for noe som ser ut som en sedat familiebil med grønne ambisjoner. Tross sine 1.660 kilo (120 mer enn en "normal" dieselversjon), gjør den 0-100 km/t unna på 8,5 sekunder. Det ville ha gått enda fortere hadde det ikke vært for at girkassen gjør små kunstpauser når den sjalter via den elektroniske kløtsjen.

"Hatobjektet" semi-automatisk girkasse (EMG)

Som en fotnote kan vi legge til at nettopp denne halvautomaten til PSA (Peugeot og Citroën), er noe biljournalister "elsker å hate". Det har å gjøre med at den gir rykkete fremdrift ved aktiv kjøring når man kjører i automatmodus, og selv nå etter en god del forbedringer er fenomenet merkbart med den typen kjørestil. Men: Med tilpasning av kjørestil og litt tålmodighet og tilvenning viser det seg at de aller fleste kan leve uten problemer med girkassen, som jo egentlig er et rimeligere alternativ til vanlig automat og som i tillegg har som fordel at den ikke øker forbruket. I HYbrid4 hjelper i tillegg elmotoren til å redusere "ubehaget" ved girskiftene (som altså kun oppstår når man virkelig drar på), ved å forsyne drivlinjen med kontinuerlig trekkraft. Uansett, når det gjelder 3008 HYbrid4 har det nok ikke vært aktuelt med noen annen løsning for å oppnå de etterstrebede forbruks- og utslippstallene.

Valg av kjøremodus

Vi har nevnt at det kan velges mellom fire forskjellige kjøreinnstillinger.

1) Auto-modus. Her lar man bilens "hjerne" velge den optimale fremdriftsinstillingen til enhver tid, med hjelp fra elmotoren når det passer og effektiv bruk av dieselmotoren med lading av batteriene når det er lurest. denne modus skal gi det laveste forbruket. Det viser seg ved normal kjøring at elmotoren vil ha vært hoveddrivkilde mellom 1/3 og 1/2 av kjøretiden, hovedsaklig ved bykjøring.

2)ZEV-modus (ren eldrift). Velges når man, for eksempel i bysentrum, ønsker å kjøre helt uten utslipp lokalt. Kan brukes opptil fire kilometer av gangen i hastigheter opptil 60/70 kilometer i timen. Altså ved bykjøring.

3) 4x4-modus. Brukes når firehjulsdrift er nødvendig/ønsket. Vi testet det under vanskeligere fremkommelighetsforhold enn det normale, og det viste seg rimelig effektivt. Det er den strømdrevne bakakselen som sørger for skyvet som bistår forhjulene og får en ut av uføret. Selv om batteriet er utladet fungerer systemet med kraft fra dieselmotoren via startmotor-generatoren som brukes i start&stopp-systemet.

4) Sport-modus. Gjør den samlede kraften fra el- og forbrenningsmotoren tilgjengelig samtidig for maksimal ytelse. Vi prøvde selvsagt denne også, og kan skrive under på at bilen blir en god del sprekere enn standardversjonene er. Nyttig for eksempel for lynraske forbikjøringer.

Oversiktlig, trivelig og høyverdig interiør. Gedigen midtkonsoll. Og - jo, det er et multifunksjonsratt. Med praktisk og intuitiv betjening på baksiden. Foto: Knut Moberg
Den "magiske knappen" eller rettere sagt dreiehjulet, der det er mulig å velge mellom fire kjøremodi. Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Ikke noe å si på sittekomforten heller. Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Med panoramataket oppleves kupéen uvanlig lys og luftig. Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
På navigasjonsskjermen kan man velge å overvåke energiflyten til enhver tid. Her fungerer elmotoren som generator og lader batteriet. Foto: Knut Moberg
GI GASS: Her jobber både diesel- og elmotoren samtidig. Foto: Knut Moberg
Bagasjerommet er ikke gedigent, men en del plass er det jo... Foto: Knut Moberg
Praktisk er det uansett med todelt bagasjeluke. Lemmen skal tåle 200 kilo. Foto: Knut Moberg

Kjøreopplevelse: Absolutt godkjent

3008 er i utgangspunktet en velkjørende bil. Ingeniørene utviklet i sin tid 3008 med en viss porsjon kjøreglede for øyet - og kjøreegenskapene er det ikke noe å si på. Også styringen er godt satt opp, både tilstrekkelig kvikk og ganske så presis. Grunnet bilens høyde har man imidlertid stivet opp fjæringen noe for å unngå for mye krenging, hvilket de har lykkes med. Men det merkes at et litt mykere oppsett nok kunne gitt noe bedre støtdemping, og gitt hybridens noe lavere tyngdepunkt samt bedre vektbalanse mellom for- og bakaksel, kunne det kanskje ha vært en god idé. Men ukomfortabel er bilen langt fra, og når det gjelder lydnivået er det forbilledlig avdempet ombord. For øvrig vil vi tro at dekkutrustningen som er standard, montert på 16-tommersfelger i stedet for 18-tommerne på testbilen, vil gi bedre komfortnivå på ujevne veier.

Foto: Peugeot
Foto: Peugeot
Foto: Peugeot
Foto: Knut Moberg

Vi vil komme tilbake med pris og detaljer omkring utstyrsnivåer når Norgeslanseringen nærmer seg - det er som nevnt planlagt å finne sted før sommeren 2012. Vi vet allerede nå at bilen er velutstyrt som standard,Summen av egenskaper gir denne nyskapende bilen en sterk femmer på terningen.

Testresultat

Peugeot 3008 HYbrid4

Velkjørende, stillegående, romslig og overveiende komfortabel, økonomisk, velutstyrt

På grensen til stump over korte, markante ujevnheter, dårlig utsyn skrått bakover, begrenset bagasjerom, semi-automat som fungerer bedre, men som fortsatt krever tilvenning

Se alle våre tester

 Foto: Peugeot
Foto: Peugeot Vis mer