Peugeot 3008 - mer fleksibel

Peugeot 3008 er en helt ny modell i et lite segment som hittil har vært ukjent for Peugeot.

3008 er en blanding av kompaktklassebil, SUV, og fleksibil. Men mest av alt er den en forstørret og forhøyet 308. Skjønt, vi skal ikke trekke parallellen for langt dit heller, for 3008 fremstår som en selvstendig modell. Både utvendig og innvendig er designen ganske annerledes, selv om man rent teknisk deler en del.

Prologue

3008 er en fortsettelse av konseptbilen Prologue som ble vist på fjorårets Paris-utstilling. Den gangen antok mange at dette ville bli en folkeSUV fra Peugeot. Det blir det ikke direkte, selv om den ikke ligger så alt for langt unna.

Peugeot måtte ta et valg om bilen skulle komme med firehjulsdrift eller ei og man valgte å ikke satse på det. For å kompensere delvis for dette, har man utviklet et program som tilpasser antispinn-systemet til ulike underlag for forbedret fremkommelighet.

Motvirker krengning

Peugeot 3008 - mer fleksibel


En annen finesse er Dynamic roll controll. Et hydraulisk system som sørger for å redusere sideveis krengning på bakakselen. Dette blir tilgjengelig til de sterkeste motorene.

To bensinmotorer

Og apropos det, du kan velge mellom fire ulike kraftkilder. På bensinsiden finnes det to 1,6-litere. En har ikke turbo og yter 120 hestekrefter. En har turbo og gir da 150 hester fra introduksjonen. Bare noen måneder senere, kommer denne i en Euro 5-oppgradert versjon med 156 hester.

To dieselmotorer

På dieselsiden dreier det seg om den velkjente 1,6-literen med 110 hester, samt en angivelig ny 2,0-liter med enten 150 eller 163 hester. 150-hesteren første kommer med manuell kasse og 163-hesteren kommer med automatgir. Den minste dieselmotoren kan også leveres med en elektrisk styrt halvautomatisk girkasse. Forøvrig leveres motorene med en sekstrinns manuell girkasse som standard. Unntaket er den svakeste bensinmotoren som bare har fem gir.

Fra 130 gram

CO2-utslippene varierer mellom 130 og 176 gram CO2. Det gjerrigste motoralternativet er naturligvis 1.6 HDi, kombinert med den halvautomatiske girkassen. Forbruket ligger da på 0,49 liter per mil.

Dieselhybrid kommer

Litt lenger frem i tid kommer det også en dieselhybrid. Denne ble fremvist på Paris-utstillingen i fjor med en samlet effekt på 200 hestekrefter. En 2,0-liters dieselmotor driver fremhjulene og en elektrisk motor med opptil 200 newtonmeter driver bakhjulene. Forbruket på denne konseptbilen ligger på 0,41 liter per mil. CO2-utslippet er 109 gram.Peugeot sier at 3008 blir deres første hybridbil og at den skal være klar senest i 2011.

Forhøyet sitteposisjon

Innvendig har 3008 fått sin egen identitet. Sitteposisjonen er drøyt 10 centimeter høyere enn i vanlige 308, men Peugeot har sørget for at rattvinkelen er den samme takket være et ekstra ledd i rattstangen.

Lastekapasiteten er på 512 liter og gulvet i bagasjerommet kan festes på tre ulike nivåer dersom du ønsker å dele opp bagasjerommet i høyden.

Mot Golf Plus

Av konkurrenter er det trolig Volkswagen Golf Plus som ligger nærmest. Men også biler som Ford C-max og Mercedes B-klasse kan nevnes. Heller ikke fra søskenflokken blir 3008 helt skjermet for konkurranse. Spesielt 308 SW vil nok fylle en del av de samme funksjonene og muligens vil de ikke havne så langt i fra hverandre prismessig heller.

Før sommeren

Peugeot 3008 debuterer på bilutstillingen i Genève i mars. Hit til Norge kommer den litt før sommeren. Priser er ikke klare.