PC på førerplass

Internett og bil forenes i stadig nye former og fasonger. BMW har utviklet en førerplass hvor du i tillegg til å kjøre, også kan surfe på Internett.

Forskningsprosjektet kalles ”ecopute”, og ser i disse dager offentlighetens lys for første gang på utstillingen ”Connected Drive” i München.

Skjerm bak rattet

Konseptet som presenteres i ”ecopute” er ganske forskjellig fra hva vi forbinder førerplassen med i dag. Rent bortsett fra det noe uvanlige ved å ha en skjerm og PC-tastatur tilgjengelig bak rattet, så er alle brytere av ymse art samlet på et langstrakt knappeområde rundt midtkonsollen. Du behøver ikke fysisk trykke på knappene, da sensorer over knapperekken føler hvor du har hånden din.

Symboler på skjermen bak rattet viser hvilken funksjon de forskjellige knappene har, som du flytter hånden din mellom. Den øvre del av skjermen bak rattet brukes også til å vise de funksjonene vi vanligvis finner i det området på en vanlig bil, som turteller og speedometer. Skjermen kan også benyttes til andre formål under kjøring, for eksempel i forbindelse med et navigasjonssystem.

Fra førerplass til PC

Rattet i ”ecopute” kan noe som ingen andre kan: Det kan beordres til å svinges oppover mot frontruten, slik at skjermen bak kommer til sin fulle heder og verdighet. Skjermen beveger seg da mot føreren, og sammen med det uttrekkbare tastaturet har du plutselig forandret setet fra førerplass til en PC-arbeidsplass.

Du har selvsagt internettoppkobling via mobiltelefon, som sørger for en overføringshastighet på opp til 2 Megabit per sekund når bilen står stille – og en noe tregere hastighet på rundt 400 Kilobit per sekund i fart.

Å kjøre og surfe på Internett samtidig vil selvsagt være strengt forbudt, opplyses det fra den tyske bilprodusenten.