Pass på: Unngå EU-kontroll uke 24

Nye regler for den periodiske kjøretøykontrollen gir konsekvenser.

<b>NYE REGLER:</b> Statens Vegvesen opplyser at regelverket endres fra 8. juni. Det kan være en dårlig idé å bestille kontroll akkurat til den uken... Foto: ALL OVER PRESS
NYE REGLER: Statens Vegvesen opplyser at regelverket endres fra 8. juni. Det kan være en dårlig idé å bestille kontroll akkurat til den uken... Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi omtalte tidligere i år endringer som er på gang i regelverket som omhandler den periodiske kjøretøykontrollen (PKK), bedre kjent som EU-kontrollen.

SE OGSÅ: Alt du trenger å vite om EU-kontrollen

Den følgende informasjonen er nå å finne på Vegvesenets nettsider.

Hvert år gjennomføres det nærmere to millioner periodiske kjøretøykontroller i Norge, inkludert etterkontroller. Men den 8. juni i år får Statens vegvesen et nytt register for disse kontrollene.

Det medfører noen endringer for deg som skal levere bilen til kontroll.

– Det vil bli noe endring i kontrollpunktene, helt ny kontrollseddel og en bedre og sikrere måte for oss å gjennomføre stikkprøver på, sier overingeniør Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen.

Les også: EU-kontrollen kan avsløre trimmere

Unngå kontroll i uke 24

STYR UNNA UKE 24: mellom 3. og 8. juni kan det være vanskelig å få utført kontroll. Nødløsninger vil komme på plass for å hindre avskiltinger grunnet dette. Foto: ALL OVER PRESS
STYR UNNA UKE 24: mellom 3. og 8. juni kan det være vanskelig å få utført kontroll. Nødløsninger vil komme på plass for å hindre avskiltinger grunnet dette. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


I forbindelse med innføringen av nytt register vil det mellom 3. og 8. juni være vanskelig å få utført kontroll. Det vil imidlertid være nødløsninger for dem som må ha gjennomført kontrollen i denne perioden, for eksempel for å hindre at kjøretøyet avskiltes.

– Innføring av nytt register gjør det nødvendig med litt nedetid, men vi håper det i liten grad vil påvirke bileiere der ute, sier Halvorsen.

– Det nye registeret vil i større grad enn tidligere kunne ivareta hensikten med kontrollene og sikre trygge og miljøvennlige kjøretøy uten for mye forurensning på norske veier.

Les også: Regjeringen foreslår mye mer omfattende endringer i EU-kontrollen.

Hvilke endringer blir det fra 8. juni?

  • Kontrollseddelen får ny utforming. Den vil ikke lenger vise alle punktene, bare punktene der det er funnet feil.
  • Nye punkter er bl.a. kontroll av ladekabel på elbiler og refleksvest i bil.
  • Ved alvorlige feil blir det anledning til å gi bruksforbud i flere tilfeller enn tidligere.
  • Bedre rutiner på stikkprøver: Som tidligere kan du bli valgt ut til en stikkprøvekontroll hvor Statens vegvesen undersøker at resultatet av kontrollen er korrekt. Denne kontrollen vil nå oftere bli foretatt hos kontrollorganet. Blir bilen din valgt ut, må bilen bli stående til stikkprøven er gjennomført. Dette vil ta ca. én time. I spesielle tilfeller kan det avtales at stikkprøven i stedet foretas dagen etter for eksempel på trafikkstasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!