Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Pass på førerkortdatoene!

Ikke alle klasser på førerkortet varer livet ut.

De vanligste førerkortklassene A, B og BE er gyldige livet ut for de fleste av oss. Det gjelder imidlertid ikke for tyngre biler, og heller ikke dersom du for eksempel er rammet av kronisk sykdom, som diabetes. Personer over 70 år må ha gyldig legeattest i tillegg til førerkortet når de skal ut å kjøre.

Vi oppdaget tilfeldigvis at klasse C1 og C1E for vår del går ut i år. C1 har de fleste som ikke er for unge, fått på kjøpet da de tok lappen på bil (B), men C1E har de fleste tatt ved hjelp av kjøretimer og oppkjøring senere.

Jeg mister C1 og C1E i løpet av året hvis ikke dette fornyes.

Dette er klasse C1 og C1E. (Lenk til Statens Vegvesen)

Les også: 450.000 tror de ville strøket

Hvordan gjør man det?

Vi ringte en trafikkstasjon for finne ut hvordan du skal gå frem om dette gjelder deg. Det første man gjør er å ta med førerkortet til legen og be om legeattest. Skjemaet heter NA 0202 og er den generelle legeattesten for førerkort. Fastlegen skal ha dette.

Her er skjemaet du blir presentert hos legen (NA 0202).

Hvis man er i form, og blir godkjent, tar man med seg legeattesten og førerkortet og går på en trafikkstasjon for å fornye førerkortet. Da får man C1 og C1E for 5 nye år. Da er det ny runde hos legen igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På trafikkstasjonen koster fornyelsen 200 kroner hvis man ikke må ta nytt bilde. Må man ta nytt bilde koster fornyelsen 262 kroner.

Les også: - Slurvete, fikk DinSides journalist beskjed om etter å ha prøvd seg på en kjøretime.

Og hva om du glemmer det?

Skulle du glemme å fornye førerkortet, går det greit å fornye førerkortet i løpet av ett år etter at utløpsdatoen er passert. Du kan imidlertid ikke kjøre de aktuelle klassene (for eksempel C1 og C1E) i denne perioden. Hvis noen lurer på om det er ulovlig og alvorlig kjøre med ugyldig førerkort, så ja, det er det!

Les også: Så lett mister du lappen