Pass deg for "rustfri" i bilannonser

Å love mer enn du kan holde er det dummeste du kan gjøre ved bruktbilsalg.

RISIKABELT: At en bil fra 1972 er helt rustfri kan være optimistisk. Om annonsen ikke holder det den holder, kan du bli holdt ansvarlig.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RISIKABELT: At en bil fra 1972 er helt rustfri kan være optimistisk. Om annonsen ikke holder det den holder, kan du bli holdt ansvarlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du selger noe, samme hva, er det én generaltabbe du kan begå: Love mer enn du kan holde. Dette står bak svært mange forbrukertvister vi omtaler her på DinSide.

Og når du selger bruktbil blir dette ekstra aktuelt. For holder ikke bilen den standarden som er beskrevet i annonsen, kan du bli stilt ansvarlig for mangelen i ettertid. På samme måte kan du holde selger ansvarlig om ikke bilen du kjøper står i stil med annonsen.

Det fikk en kvinne nylig erfare, da hun slo til på en annonse med ordet "rustfri".

Selge eller kjøpe bruktbil? Her er de beste tipsene til hvordan du unngår trøbbel!

"Rustfri bil" med rust

I fjor vinter kjøpte en en kvinne på Raufoss en brukt Toyota Corolla 1995-modell av en kvinne fra Gjøvik. Prisen var 18.000 kroner, og i annonsen stod det blant annet "Meget velholdt Toyota. (…) Bilen er 100% rustfri. Ingen feil og mangler".


Men en uke etter bilkjøpet, da dekkene skulle byttes, fant Raufoss-kvinnen rust. Så mye rust at bilen ikke kunne jekkes opp, og at den angivelig ikke ville bli EU-godkjent.

– Ikke akkurat i tråd med annonsen, tenkte kvinnen, og reklamerte derfor til selgeren.

Kjøperen krevde å få 5.000 kroner i prisavslag, da det var så mye det skulle koste å få fjernet rusten. Men selger nektet å ta ansvaret, da hun ikke hadde kjent til rusten. Og hun hadde dessuten skrevet "selges som den er" i kontrakten.

Saken gikk videre til Forbrukerrådet, og havnet hos Forbrukertvistutvalget (FTU). Og utvalget krever nå at selger betaler de 5.000 kronene.

Dette visste du kanskje ikke: Du har ansvaret for bilen du har solgt, også etter den er solgt videre

Irrelevant hva selger vet

Å skrive "selges som den er" i en kontrakt er lurt. Men det er på ingen måte slik at dette fritar selger for ett hvert ansvar.

BEGGE VEIER: Det er farlig for selger, men om du som kjøper oppdager rust på en bil som er oppført som rustfri, kan du få dekket reparasjonen.  Foto: Colourbox.com
BEGGE VEIER: Det er farlig for selger, men om du som kjøper oppdager rust på en bil som er oppført som rustfri, kan du få dekket reparasjonen. Foto: Colourbox.com Vis mer


For bilen må fortsatt stå i stil med annonsen. Og at selger ikke visste om mangelen da bilen ble solgt, er helt irrelevant.

"Mangelansvaret er objektivt, noe som innebærer at en selger kan bli ansvarlig selv om selgeren ikke var klar over de forhold som utgjør mangler" understreker FTU i sin avgjørelse, som gir klager medhold.

"Bilen var annonsert som 100 % rustfri, og at den var uten feil og mangler. Utvalget finner det dokumentert at bilen, likevel hadde rust. (...) Bilen svarte med andre ord ikke til opplysningene som innklagede hadde gitt om den, og det må antas at dette har innvirket på kjøpet. Bilen har følgelig en kjøpsrettslig mangel."

Snipp snapp snute, så var 5.000 kroner ute. Og bilkjøper fikk hele rustarbeidet dekket på selgers regning.


Disse partiene vil endre omregistreringsavgiften

Ikke vær skråsikker

Å skrive at en bil er rustfri kan være lurt med tanke på prisen. Men det er altså ikke lurt med tanke på ansvaret i ettertid.

Så med mindre du har hatt bilen på en skikkelig sjekk, og med 100 prosent sikkerhet kan si at bilen faktisk er rustfri, bør du være langt mer forsiktig med hva du skriver. Og du bør være enda mer forsiktig med å skrive at den har "ingen feil og mangler".

For eksempel kan du skrive at du "ikke er kjent med noe rust", og at du ikke kjenner noen mangler. En slik enkel presisering kunne trolig reddet bilselger i dette tilfelle. Det handler om å ikke love noe du ikke kan holde, og ikke være bombastisk.

Å skrive i kontrakten at bilen "selges som den er" er uansett lurt, da kjøper dermed har et visst ansvar for å vite hva "som den er" faktisk innebærer. Men husk altså at kontrakten ikke er det eneste dokumentet du selger bilen med. Også annonsen er viktig.

Hva er best: Innbytte eller bruktbilsalg?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!