Foto: Faksimile fra Finn.no
Foto: Faksimile fra Finn.noVis mer

Pass deg for andres gjeld

Noe av det viktigste du gjør når du kjøper bruktbil, er å forsikre deg om at bilen er fri for heftelser.

I Norge er det slik at billånet følger bilen. Dermed dukker det opp en risiko for at du - hvis du ikke er forsiktig - kan få med seg en annen persons billån som nisse på lasset når du kjøper bruktbil.

Heldigvis er det relativt lett å finne ut om en bil er belånt eller beheftet med andre tinglyste heftelser, som parkeringsbøter og lignende. Brønnøysundregistrene har nemlig full oversikt over tinglyste heftelser på norske kjøretøyer. Informasjonen kan hentes via etatens egne nettsider eller via SMS (se egen faktaboks).

Les også: Har bilen heftelser

Heftelser helt normalt

Det er imidlertid viktig å være klar over at det er helt normalt at biler har heftelser. Ifølge Brønnøysundregistrene tinglyses hvert år mellom 120.000 og 130.000 billån i deres register. Og fordi billån ofte løper over fem år, er det ikke uvanlig at norske bileiere selger bilen sin før hele lånet er innfridd.

Ikke mystisk

 
SJEKK HEFTELSER
Her kan du sjekke om bilen har heftelser:
INTERNETT
DinSide.no
Brønnøysundregistrene
 
WAP
wap.brreg.no
 
SMS
REGNR kjøretøyets registreringsnummer, send til 2121
Tjenesten leveres av Brønnøysundregistrene og koster kr 3,- per melding.
 
finn.no tilbyr kontroll av heftelser i tilknytning til alle annonser


Det kan selvsagt hende at det finnes bilselgere som er så kyniske at de forsøker å lure godtroende bruktbilkjøpere til å overta deres eget billån. Men i utgangspunktet er det overhodet ikke mystisk at en bruktbilselger forsøker å selge en bil med heftelser. Forklaringen kan for eksempel være så enkel som at selgeren ikke har råd til å innfri lånet/heftelsen før bilen er solgt.

Det er også viktig å være klar over at størrelsen på heftelsen som opplyses i Brønnøysundregistrene er basert på den opprinnelige lånesummen. Hvis låntakeren jevnt og trutt har betalt renter og avdrag vil derfor den reelle, gjenstående heftelsen være lavere enn den som opplyses i Brønnøysundregistrene.

Må slettes

Det er altså ingen grunn til å anta at det er svindelforsøk som ligger bak når du finner annonser for biler med heftelser. Det som er avgjørende, er at du er bombesikker på at heftelsen slettes før du registrerer bilen i ditt navn og betaler for den.

Banken kan hjelpe deg

Hvis du selv er nødt til å ta opp et billån, kan du overlate heftelse-problematikken til din bank. Norske banker har gode rutiner for å behandle heftelser, og vil sørge for at eksisterende pant blir slettet før salgssummen overføres til selger.

Hvis du derimot skal kjøpe bilen kontant, må du selv forsikre deg om at heftelsen er innfridd. Og da gjelder det å holde tungen rett i munnen.

Les også: Ti feil du bør unngå ved bilkjøp

Selger innfrir lånet

Et alternativ er å si til selger at du ikke vil kjøpe bilen før heftelsen er innfridd. Når selger innfrir heftelsen, vil vedkommendes bank sende en slettingsbekreftelse til Brønnøysundregisteret, som vil slette heftelsen.

Det er imidlertid to problemer knyttet til denne fremgangsmåten:

  • For det første er det ikke sikkert at selger har råd til å innfri lånet før han eller hun har mottatt salgssummen.
  • Og selv om selger skulle ha midler til å innfri lånet, vil det kunne ta mange dager fra lånet er innfridd til Brønnøysundregistrene har mottatt slettingsbekreftelsen fra den aktuelle banken og får oppdatert sitt eget register. Det betyr at det tar lang tid før bilen trygt kan kjøpes.

Kjøper innfrir lånet

En annen mulighet er at du faktisk nedbetaler selgerens eksisterende lån. I så tilfelle må selvsagt den aktuelle heftelsen trekkes fra kjøpesummen. Hvis salgssummen for eksempel er 150.000 kroner, og heftelsen er 40.000 kroner, så betales kun 110.000 kroner til kjøper. Heftelsen, 40.000 kroner, betales direkte inn til selgers bankforbindelse.

For å kunne benytte denne metoden, må heftelsens reelle størrelse avklares. Dette kan gjøres ved at selger tar kontakt med sin bank og ber om at banken utarbeider en bekreftelse som sendes både selger og kjøper. Denne bekreftelsen må inneholde et restbeløp, et kidnummer for innbetaling av restbeløpet og en bekreftelse fra banken om at heftelsen vil bli slettet så snart banken har registrert at restbeløpet er innbetalt.

Hvis du som kjøper blir med på denne fremgangsmåten, er det svært viktig at du først krever utfylling av kjøpekontrakt med signatur fra selger. Kjøpekontrakten må inneholde informasjon som beskriver at overnevnte metode skal benyttes, at kjøper skal innfri selgers lån og at denne summen (heftelsen) skal trekkes fra kjøpesummen.

Kilder: Brønnøysundregistrene, Skandiabanken, DnB Nor

Les også:
Hvem eier bilen?
Alt du trenger om nybiler, biltester, bruktbiler og bilsikkerhet