Du har 24 timer på deg til å registrere parkeringsforbudet, og til å flytte bilen. Følger du ikke med, blir du tauet bort.  Foto: Elisabeth Dalseg
Du har 24 timer på deg til å registrere parkeringsforbudet, og til å flytte bilen. Følger du ikke med, blir du tauet bort. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Parkerer du der de skal feie, kan det bli dyrt

Vårrengjøringen i bygatene er i gang: Du har kun 24 på deg til å flytte bilen, fra skiltet settes opp.

Vårrengjøringen er i full gang i mange norske byer, og nå gjelder det å følge med dersom du parkerer bilen på gaten. Kommunen har en varslingsplikt om midlertidig parkeringsforbud, på minst 24 timer.

Med andre ord: Du har 24 timer på deg til å flytte bilen, fra skiltet kommer opp - og til du risikerer å bli tauet bort.

Bare i Oslo settes det opp 5.000 midlertidige skilt med parkeringsforbud, i forbindelse med vårrengjøringen. 10.000 tonn masse tas opp og kjøres bort.

Over 3.000 biler blir tauet bort

Det er ikke få biler som blir tauet bort under vårrengjøringen. Ifølge Anne Grete Nyrud, kommunikasjonsrådgiver for Bymiljøetaten i Oslo kommune, ble det tauet bort 3.019 biler under vårrengjøringen i 2012.

Hittil i år er det tauet inn 1.100 biler.

– Det er drøye to uker igjen av vårrengjøringen. Vårrengjøringen skal være ferdig 16. mai. Så tallene for 2013 blir omtrent det samme som i fjor, forteller Nyrud til DinSide.

Magnus Bergs gate i Oslo, klar for vårrengjøring. Foto: Ine Thereze Gransæter
Magnus Bergs gate i Oslo, klar for vårrengjøring. Foto: Ine Thereze Gransæter Vis mer


Og borttauing er dyrt: I Oslo koster det deg 2.800 kroner, inkludert parkeringsgebyr, å bli tauet inn. I tillegg kommer en døgnavgift på 200 kroner per døgn bilen din står uavhentet på inntauingstomta.

Skal du på helgetur, eller du benytter noen av fridagene i mai til å reise bort, bør du før avreise sjekke om det skal feies i gaten der du har parkert bilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er de vanligste parkeringstabbene

Her kan du sjekke

Noen steder er feiingen allerede godt i gang, og kanskje er de ferdige med vårrengjøringen der du bor - men det er langt fra tilfellet alle steder. De fleste kommuner setter mål på seg til å ha veiene feid og rengjort før 17. mai, det vil si at det i perioden fram til da er overhengende fare for at det kommer et midlertidig parkeringsforbud til en gate nær deg dersom den ikke allerede er feid.

I hovedstaden er de i gang med feiingen, men det er fremdeles mange gater som gjenstår. Du kan selv sjekke hvor det er planlagt feiing i din gate, på kommunens nettside. Du bør imidlertid være oppmerksom på at det kan komme endringer. Uansett er det du som har ansvaret for å følge med på skiltingen om midlertidig parkeringsforbud.

Og husk: Du kan ikke parkere selv om det ser ut som om feiingen er ferdig:

– Det kan utføres annet vedlikeholdsarbeid som lapping av hull og rensing av sluk eller liknende, etter selve vårrengjøringen. Parkering kan derfor først skje etter at skiltet er fjernet eller angitt tidspunkt er utløpt, skriver Oslo kommune på sine nettsider.

Les også: Har du ennå ikke fjernet oblatene? De brukes til å skrive parkeringsbøter

Her er oversikten:
Feiing/vårrengjøring i Oslo
Feiing/vårrengjøring i Trondheim
Feiing/vårrengjøring i Bergen
Feiing/vårrengjøring i Drammen