Panamera Diesel, en folke-Porsche

Lavere forbruk og lavere utslipp. Sånt blir Porsche Panamera billigere av.

 Foto: Porsche
Foto: Porsche Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nærmer seg to år siden vi for første gang var i München og kjørte Porsche Panamera. Den gangen var det Panamera S og Panamera Turbo som ble presentert. Sistnevnte rakk vi å ratte i 318 km/t før testen var over. Nå er folkemodellen av Panamera offentliggjort, en bil vi har ventet på helt siden vi kjørte de første modellene. Panamera Diesel ønskes herved velkommen, og ja, den heter rett og slett Panamera Diesel.

Verdens beste bil

Kjente greier

Det kommer antagelig ikke som noen bombe på noen at kraftverket er hentet blant VW-konsernets egne hyllevarer, og det er V6’eren på 3,0 liter de har plukket frem. Det betyr i dette tilfellet 250 hk og et dreiemoment på 550 Nm. Med denne løsningen har Porsche kommet ned i 0,63 l/mil, og et utslipp som sier 167 g/km. Dette er oppgitt med de lavfriksjonsdekkene som du som kunde må velge som tilbehør. Med standarddekkene er forbruket oppgitt til 0,65 l/mil (172 g/km). Fyller du den 80 liters store tanken full har du med andre ord en rekkevidde som holder fra Oslo til Bodø på en tank.

Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
ANDELEN KRYMPER: Stadig færre nye biler som selges har dette emblemet. Foto: Porsche
Denne gangen er Porsche-logoen satt på toppen av den velkjente 3-literen fra VW-konsernet. Foto: Porsche
Foto: Porsche


Terningkast 6 for folke-Porsche

Norgesmodell

Foruten Norge har også Beliga et merkelig avgiftssystem. Porsche har derfor laget en nedjustert versjon som tilbys med 211 hestekrefter. Dreiemomentet forblir det samme, og bilen blir dermed en avgiftsgave for oss nordboere. Ytelsene blir tilnærmet lik 250-hesteren, mens utslipp og forbruk blir en anelse lavere. Dette er gode kort å ha på hånden når prisene skal regnes ut.

8-trinns selvfiks

Dessverre blir det foreløpig ingen PDK-gir å få i Panamera diesel, om noen gang i det hele tatt. Her er det nemlig puttet inn en mer standard 8-trinns vanlig automatkasse, og det er ZF som er leverandøren. Det våkne øyet ser antagelig at dette er den samme sammensetningen av motor og gir som sitter i Cayenne diesel. Likevel har Porsche sagt lite om hvorvidt Panamera diesel også blir å få med firehjulsdrift på sikt. – Vi forholder oss til at Panamera Diesel vil være en bakhjulsdreven bil, forteller Christian Stenbo hos Porsche, og er lite interessert i å spå hva fremtiden vil bringe.

Under 8 minutter på ringen

Anstendige ytelser

Denne gangen er Porsche-logoen satt på toppen av den velkjente 3-literen fra VW-konsernet. Foto: Porsche
Denne gangen er Porsche-logoen satt på toppen av den velkjente 3-literen fra VW-konsernet. Foto: Porsche Vis mer


Porsche Panamera befinner seg i GT-klassen, noe som i korte trekk anses som klassen for de raske langtraverne. Selv med moderat motorisering er også Panamera diesel en rask langtraver. Akselerasjon fra stillestående er oppgitt til 6,8 sekunder, noe som parkerer enhver normal familiebil. Når toppfarten ligger rett under sperregrensen på 250 km/t i tillegg, så er det lite å klage over. Når hele dreiemomentet på 550 Nm er på plass allerede ved 1.750 omdreininger er det liten grunn til å frykte kraftmangel, så sant du ikke er ute etter de virkelige fryktinngydende ytelsene. Da er det fortsatt Panamera Turbo som gjelder, vel, fremt til Turbo S dukker opp i løpet av sommeren. Er du avhengig av at bilen drikker bensin, så er alternativet ditt å gå for Panamera V6.

Det neste blir vel en elbil?

Porsche Panamera Diesel er priset til 1.037.000 for 211-hesteren, og kr. 1.116.000 for 250-hesteren. Den norske importøren regner med at 80 % av salget her hjemme vil bli av minste og rimeligste verjson. Dette fordi ytelsene er såpass like.
Om vi sammenligner med en Audi A6 med samme motor, så yter den 240 hk, og leverer 500 Nm. Audi A6 3,0 TDi TipTronic koster til sammenligning fra kr. 765.100, inkludert firehjulsdrift. Og en ting er det viktig å legge til, dette er uten sammenligning forøvrig!