OG NÅ DA? Du bør tenke sikkerhet også når du skal plassere handleposene. Foto: Colourbox
OG NÅ DA? Du bør tenke sikkerhet også når du skal plassere handleposene. Foto: ColourboxVis mer

Pakker du bilen riktig?

Hvis ulykken er ute kan løse gjenstander bli livsfarlige.

Hvor bevisst er du på hvor du plasserer bagasje, handleposer og brusflasker når du setter deg inn i bilen?

Hvis du krasjer, kan løse gjenstander gjøre stor skade på passasjerene. Og ikke bare bagene som ligger på toppen bak i bagasjerommet. Selv den forglemmelige brusflasken som ligger i bakvinduet kan smelle noen i bakhodet med stor kraft ved en kollisjon.

I en pressemelding forteller NAF at det i en studie gjort av Norsk Luftambulanse, viste seg at av 190 trafikkulykker hadde løse gjenstander skadet mennesker i 39 prosent av dem.

Skal du på langtur, bør du ta med dette utstyret

Bagasjerygg som gir etter

Ikke tro alt er såre vel om du stapper all bagasjen i bagasjerommet, og lukker bagasjedekselet over. Det går sikkert bra når du bare har vært og handlet mat, men om du har lastet bilen med tunge kolli er det verre.

Studien til Norsk Luftambulanse viste nemlig at i mange bilmodeller er ikke bakseteryggen sterk nok til å stå imot tung bagasje som blir kastet fremover i en kollisjon.

– Denne studien viser at bilprodusentene bør fokusere på å utvikle baksetekonstruksjonen slik at den tåler å bli truffet av tung bagasje fra bagasjerommet. Det er delte bakseterygger som har en svakhet, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk også å sikre underholdningsutstyret: Her er en variant som fester nettbrettet

Du kan godt sikre baksetelasten med sikkerhetsbeltet, hvis det lar seg gjøre. Foto: Colourbox
Du kan godt sikre baksetelasten med sikkerhetsbeltet, hvis det lar seg gjøre. Foto: Colourbox Vis mer


Putt handleposene ved passasjersetet eller i bagasjerommet

Og det er ikke bare når du er på langtur at du bør tenke på hvordan du plasserer bagasje. Etter handleturen i matbutikken er det mange som slenger handleposene i baksetet. Det er ikke den beste løsningen. Du bør heller legge dem på gulvet på passasjersiden foran, dersom ingen sitter der. Der vil de ikke gjøre noen skade skulle du være uheldig og kollidere. Alternativt er det best om du plasserer dem i bagasjerommet.

Snart i bilen? Teknologien som kan hindre deg å kjøre

På vintertur

NAF har tidligere gjennomført kollisjonstester som viser hvor farlig typiske ting vi har slengende løst i bilen vinterstid kan bli. Når en gjenstand får fart på seg, vil bevegelsesenergien gjøre at gjenstanden vil treffe med et trykk som tilsvarer en langt høyere vekt enn gjenstanden i utgangspunktet har - for å forenkle det veldig. (Les mer om kinetisk energi på Wikipedia). Her er resultatene fra NAFs test ved kollisjon fra 50 km/t:

  • 18-kilos bagasje tilsvarer 540 kilo
  • To par ski fra 10 til 150 kilo
  • To par skistøvler fra 5 til 75 kilo
  • En termos fra 1,5 til 45 kilo
Les mer om hvordan du laster bilen riktig.
Hva du bør passe på om du bruker takboks.