Påbudt med vest

Fra første januar 2014 vil det bli påbudt å ha med refleksvest når du kjører moped og motorsykkel.Tekst: Morten Moum

<B>MÅ HA MED:</B> Fra og med 1. januar må også MC-førere og mopedister ha med refleksvester på tur. Foto: Per Ervland
MÅ HA MED: Fra og med 1. januar må også MC-førere og mopedister ha med refleksvester på tur. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vesten skal være tilgjengelig ved eventuell nødstans, for å øke sjåførens synlighet. I mars 2007 ble det påbudt med refleksvest lett tilgjengelig i bil, fra neste år vil det altså bli påbudt å ha med vest også for de som kjører moped og motorsykkel.

LES OGSÅ:

Økt synlighet

Hensiktet med påbudet er å øke synligheten til sjåfører som får nødstans i trafikken, slik at sjansen for ulykker reduseres.

- Det er fort gjort å bli stående lenge på steder hvor andre trafikanter ikke forventer at det skal være noen, og du kan være lite synlig for andre trafikanter. Bruk av vest øker sjansen for at du blir sett i tide, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet.

Ved bruk av refleks vil en sjåfør som kjører med nærlys i 50 km/t ha ti sekunder på å se deg. Dersom du ikke har på deg refleks, har sjåføren kun to sekunder på å se deg.

Lommeformat

Vegdirektoratet er klar over at det er mindre plass tilgjengelig på en moped eller en motorsykkel, men de har hatt god dialog med Norges Motorcykel Union (NMCU) i forkant av vedtaket, og vet at det finnes godkjente vester helt ned i lommeformat.

Følgende krav stilles til vestene:

▪ Vesten må være CE-godkjent. Statens vegvesen anbefaler at vesten er godkjent etter EN 471 klasse 2 eller klasse EN 1150.

▪ Både politiet og Statens vegvesen kan etterspørre vest i kontrollsammenheng.

▪ Manglende refleksvest vil ikke gi gebyr, men politiet kan utstede bot dersom trafikanter utviser uforstand og uaktsomhet ved å ikke bruke vest i situasjoner hvor det er hensiktsmessig.

Det har også blitt foreslått at vesten skal brukes under kjøring, men usikkerheten rundt den faktiske effekten av et slikt påbud gjør at Vegdirektoratet ikke foreløpig ikke ønsker å innføre et slikt påbud.