På veien i påskefjellet

"Vis respekt for været og værmeldingen" og " Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret som fjellet krever" heter det i fjellvettreglene for skiløpere. Bilistene bør imidlertid også lytte til disse rådene.

Du er, dessverre vil du kanskje si, ikke alene om å benytte sjansen til å reise bort i påskeferien. Trafikken på veiene kan bli tett, spesielt på de verste utfartsdagene. Skal du ut og reise på nettopp samme tidspunkt som halve resten av befolkningen, kan det være lurt å tenke alternativt.

Spesielt på Østlandet er det ventet stor trafikk i inngangen til, og utgangen av påsken.

Noen minutter på tomannshånd med Norgeskartet kan vise seg å være en svært så fornuftig investering. Velger du en alternativ rute, kan du slippe unna det verste rushet --og hvis flere gjør dette, vil det i beste fall bety en mye lettere avvikling av påsketrafikken for alle.

Sjekk vegmeldingene før avreise

Hvis du skal ferdes langt og over fjell, er det viktig at du på forhånd sjekker veg- og føremelding. Været har dessverre sin egen vilje, og skifter ofte raskere enn vi setter pris på. Vegmeldingene kan varsle om eventuelle stengte veier eller kolonnekjøringer, slik at du har mulighet til å velge alternative ruter.

Slik informasjon kan du få før du reiser enten på Tekst-TV side 350 og på Statens Vegvesen sin vegmeldingstjeneste på internett, som du finner her. Du kan dessuten ringe Vegvesenets nummer 175 hele døgnet.

Kolonnekjøring: ingens naturlige rett

Skal du passere fjelloverganger, bør du alltid forberede deg på en eventuell kolonnekjøring på forhånd. Det betyr at du bør ha varme klær, varm drikke, mat, lykt, slepetau og spade lett tilgjengelig. Du bør dessuten huske at det ikke er din naturlige rett å få lov til å bli eskortert over fjellet av brøytemannskap i en kolonne.

Det er deres fulle rett å avvise bilister hvis kjøretøy har såpass mye tekniske mangler, og er såpass dårlig skodd at de kan få problemer med å følge resten av kolonnen. Du kan også bli nektet å følge med i en kolonne hvis du ikke har nok varme klær. Husk også at det kun er et begrenset antall biler som kan kjøre i èn kolonne. Enkle råd og regler for kolonnekjøring kan du finne her.