På vei mot fullelektrisk salgstopp

Bilsalget hittil i år forteller oss én ting: Nordmenn får ikke nok av elbil. Til neste år er det muligens bare elektrisk i teten.

På vei mot fullelektrisk salgstopp

Vi har sett nærmere på de ferske tallene for bilsalget hittil i år og setter fokus på de fem mest solgte modellene. På overflaten kan det virke som om alt er ved det vanlige i teten, med Volkswagen Golf på topp og Toyota Auris på andreplass. Men så begynner ting å bli interessant.

3 535 Teslaer så langt i år
På tredjeplass finner vi elbilen Nissan Leaf. Ingen bombe der, akkurat – dette har jo vært nordmenns elbil-favoritt i flere år allerede. På fjerdeplass finner vi nok en elbil, nemlig Tesla Model S. Med et foreløpig salg på 3 535 biler hittil i år, er dette vanvittig imponerende tall for en bil i denne prisklassen. På femteplass dukker familiefrakteren Skoda Octavia opp, med 3 191 solgte eksemplarer. Tenk over det – Tesla Model S selger bedre enn Skoda Octavia!

Flere elbiler gjemt i tallene
Men det er ikke de eneste elbilene. Salgsvinneren Golf leder med en god margin ned til Toyotas volummodell – 6 781 mot japanerens 4 167. Denne marginen ville garantert ikke vært så stor om det ikke var for Volkswagens største nyhet på lenge, e-Golf. Og Volkswagen-importør Møller er ikke snaue når det kommer til prognosene til neste år:

- Vi regner med å selge rundt 8000 eksemplarer av e-Golfen alene i 2015, sier Anita Svanes, informasjonsansvarlig for Volkswagen i Norge. Rimelig ambisiøst, siden de ikke når tilsvarende tall på samtlige øvrige Golf-utgaver i år. Men hvem vet? Det betyr i så fall at salgsteten i 2015 kan bestå nesten utelukkende av elektriske personbiler.

Generell oppgang, liten knekk i september
Ellers har det generelle bilsalget fått et lite løft sammenlignet med samme periode i fjor, til tross for en skarp nedgang på nesten 5 prosent i september. Totalt er det solgt 1,2 prosent flere biler i år enn i fjor.

Her er salgstoppen så langt i år:

1. Volkswagen Golf: 6 781 eksemplarer, opp 21,2 prosent fra i fjor
2. Toyota Auris: 4 167 eksemplarer, opp 26,2 prosent fra i fjor
3. Nissan Leaf: 3 745 eksemplarer, opp 23,2 prosent fra i fjor
4. Tesla Model S: 3 535 eksemplarer, opp 339,1 prosent fra i fjor
5. Skoda Octavia, 3191 eksemplarer, opp 44,1 prosent fra i fjor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer