På motorveien: Også bilistene trenger pleie

Det er ikke bare bilen som skal fungere bra når du tilbakelegger mil etter mil og time etter time på motorveiene rundt om i Europa. Du bør også stelle pent med deg selv og de andre som er med på turen.

Litt god pleie av seg selv tar ikke mye tid, men kan spare deg for mye trøbbel og gjøre deg mer effektiv i lengden. Og, ikke minst, det gjør turen mye hyggeligere!

Sjåfør og passasjerer

Det er ikke bare bilen som trenger stell – det gjør du som er sjåfør også! Samt dine passasjerer. Motorveikjøring blir lett monotont samt spesielt slitsomt ved høye hastigheter. Konsentrasjonen bør være på topp hele tiden, og det er lurt å ta relativt hyppige pauser.

 • Ta en liten pause ca. hver andre time. Stopp bilen, gå ut og strekk på bena og få litt frisk luft.

 • Rull ned vinduene med jevne mellomrom ved kjøring, slik at du får frisk luft i bilen.

 • Hvis du merker at du begynner å bli trett, så er det ingen bønn: Ta deg en pause! Det tjener du på i lengden.

 • Drikk mye vann og spis mat og snacks (fortrinnsvis frukt og grønnsaker) som hjelper deg å holde koken lenge. Fet mat gjør deg bare trøtt, og sjokolade og is har bare kortvarig oppkvikkende effekter!
 • Personlig sikkerhet

  Folk flest er hyggelige, uansett hvor du reiser. Likevel råder vi deg til å holde øynene åpne, slik at du kommer en eventuell ekkel situasjon i forkjøpet:

 • Når du stopper på rasteplasser, restauranter og bensinstasjoner langs veien, så hold øynene åpne for hvem og hva som er rundt deg. Husk, her ferdes folk med mange slags intensjoner. Hvis du noen gang skulle føle deg truet av noen som kommer mot bilen, så lås dørene, og rull bare ned en gløtt på vinduet hvis du må snakke med vedkommende.
 • Gå også gjerne i følge på toaletter som ligger adskilt fra andre servicetilbud, særlig om kvelden og natten. Enkelte ganger skjer det at folk med mindre hyggelige intensjoner bruker toalettene som steder å komme innpå slitne bilister.
 • Til tross for at vi alle gjerne vil hjelpe, bør du være skeptisk til folk som har fått motorstopp langs veien. Historier om bilranere som lurer deg ved å få deg til å stoppe å hjelpe deg, forekommer dessverre. I stedet for å stanse, kan du hjelpe ved å varsle om motorhavariet. Benytt enten nødtelefoner langs veien, eller ring den lokale politistasjonen. Vet du ikke nummrene, kan du stanse ved neste bensinstasjon og få betjeningen til å melde ifra. Merk deg bare hvor på motorveien bilen med problemene sto.
 • Ta med mobiltelefonen din, hvis du har en. En GSM-telefon vil virke nærmest overalt i Europa, og er fin å ha hvis du kommer i knipe langs veien.