<b>PIGGDEKK:</b> I Nord-Norge kunne man legge om til piggdekk fra 15. oktober, mens for resten av landet er datoen 1. november.  Foto: PER ERVLAND
PIGGDEKK: I Nord-Norge kunne man legge om til piggdekk fra 15. oktober, mens for resten av landet er datoen 1. november. Foto: PER ERVLANDVis mer

På med piggdekkene

Nå er det snart tid for vinterdekk, om du ikke allerede har skiftet dekk.

15. oktober kunne bilister i Nordland, Troms og Finnmark legge på piggdekkene. For øvrig i landet er det tillatt fra 1. november.

Dette er de generelle retningslinjene. Det er imidlertid ditt ansvar som bilfører at du alltid er skodd etter forholdene. Det betyr at det selvsagt er lov å legge på piggdekkene før fristen, dersom vær og føreforhold krever det. Ifølge Statens Vegvesen veier kravet om tilstrekkelig veggrep tyngre.

Trenger du assistanse til å legge om dekk, kan det være lurt å være litt føre var og bestille tid for dekkskift før det første snøfallet kommer. Da kan det litt bli lange køer.

Dårlig plass? Flere vil ha plass på dekkhotell

I denne videoen guider vi deg gjennom dekkskifte: Se hvordan du skifter dekk

Her kjøper du oblater


1. november er også starten for oblatsesongen. Det vil si, fra 1. november må du betale et gebyr for å kjøre med piggdekk i Oslo og Bergen. Det har tidligere vært piggdekkgebyr også i Trondheim, men gebyret ble opphevet forrige sesong, og trønderne slipper dette også i år.

Dersom du allerede har vært nødt til å legge om til piggdekk, slipper du å betale piggdekkgebyr i tiden før 1. november.

Dette må du betale

Piggdekkgebyret er det samme i Oslo som i Bergen, og litt snedig for den som kjører mye og langt, er at dersom du har betalt piggdekkgebyr i Oslo, gjelder det også i Bergen - og vice versa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Priser lett bil (totalvekt under 3500 kg):
Dagsoblat: 30 kroner per døgn
Månedsoblat: 400 kroner per kalendermåned
Sesongoblat: 1.200 kroner for hele piggdekksesongen (1.11.2011 - 15.4.2012)

Priser tung bil (totalvekt fra 3500 kg):
Dagsoblat: 60 kroner per døgn
Månedsoblat: 800 kroner per kalendermåned
Sesongoblat: 2.400 kroner for sesongen (1.11.2011 - 15.4.2012)

Du kan kjøpe oblater på internett eller over disk på enkelte bensinstasjoner og i automater på innfartsveiene. Mer informasjon om nøyaktig hvilke bensinstasjoner du kan kjøpe oblater på, kan du finne på internettsidene til Oslo kommune og Bergen kommune.

Trenger du nye dekk? Se DinSide ferske pristest av vinterdekk

Ingen frister

Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk. I teorien kunne du ha kjørt med piggfrie vinterdekk hele året, hadde det ikke vært for at dette betydde en vesentlig forverring av veggrep og kjøreegenskaper for bilen.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF er det risikosport å kjøre med piggfrie vinterdekk på annet enn vinterføre. I artikkelen Kjøp nye sommerdekk på høsten sier han dette til DinSide:

– En del bileiere legger om til piggfrie vinterdekk for tidlig, og det er å sammenlikne med risikosport, sier Engebretsen i NAF.

Han forteller at tester av bremselengder viser at på våt asfalt i 80 kilometer i timen og 2 varmegrader, hadde piggfrie vinterdekk 15 meter lengre bremsestrekning enn sommerdekk. Begge dekktypene var helt nye.

Se hvordan du forlenger dekkenes levetid

Dette må du sjekke


Det stilles krav til mønstedybde på dekket, og kravet er det samme uansett om du har piggdekk eller piggfrie vinterdekk. Mønsterdybden skal være minimum 3 millimeter uansett dekktype. Pigg er kun tillatt på vinterdekk, unntatt for motorsykkel. Du kan altså ikke ta en Petter-Smart-løsning og pigge opp sommerdekkene, dette er ikke lov - og heller ikke trygt.

Kjøretøy til og med 3.500 kilo må ha piggdekk på alle hjul dersom du velger piggdekk.

Du bør merke deg at rådet om minst 3 millimeter mønsterdybde er et absolutt minstemål. Utenom vinterperioden skal mønsterdybden være minimum 1,6 millimeter, selv om dette ifølge bilistorganisasjonene langt fra er nok: De anbefaler minst 3 millimeter mønsterdybde på glatte høstveier med sommerdekk.