Overstiger kilometerstanden forsikringen?

IF har beregnet at omkring 20.000 bilister kjører lengre enn hva de er forsikret for. Det kan få store konsekvenser.

<b>FØLG MED:</b> Det lønner seg å være obs på kjørelengden og hva som er avtalt med forsikringsselskapet.  Foto: NTB SCANPIX / SKJERMDUMP IF SKADEFORSIKRING
FØLG MED: Det lønner seg å være obs på kjørelengden og hva som er avtalt med forsikringsselskapet. Foto: NTB SCANPIX / SKJERMDUMP IF SKADEFORSIKRING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du tegner forsikring på bilen oppgir du også hvor langt du tror du kommer til å kjøre i løpet av ett år. Dette kan raskt forandre seg når det blir en ekstra bilferie, eller en tur-retur Trondheim.

Sjekk forsikringsbeviset ditt

Forsikringsbeviset ditt inneholder informasjon om hvor langt du og forsikringsselskapet tror bilen kommer til å kjøre, hva slags bil det gjelder og når forsikringen går ut.

- Det kan være smart å ha notert ned antallet kilometer på en lapp og legge den i kjøreheftet, tipser Ivar Kristian Andersen, Fagsjef motor i If Skadeforsikring.

Les også: Dette dekker forsikringen om bilen blir utsatt for lynnedslag

Om du nå innser at du har kjørt for langt og ikke har vært i en ulykke, er det likevel ingen grunn til å få panikk.

- Er tilfellet at du har tegnet forsikring med en tanke om å kjøre 12.000 kilometer, men har overskredet dette og kjørt for eksempel 18.00 kilometer, er det normalt sett ikke større konsekvenser enn at regningen blir større ved neste tegning.

Kan få konsekvenser

Det kan også få konsekvenser om uhellet skulle være ute: Overskrider du den kjørelengden som er avtalt og havner i en ulykke vil det kunne føre til en avkortning av oppgjøret. Dette er noe forsikringsbransjen ser med jevne mellomrom.

- Bilen er fortsatt forsikret, men ved brudd på avtalen vil det kunne føre til avkortning av oppgjøret, noe som skjer med jevne mellomrom, avslutter Andersen.

Også Storebrand har informert Dinsides lesere om dette tidligere. Også Gjensidige skriver på sine nettsider at det er stor sannsynlighet for at kunden får redusert erstatningsbeløp om man har kjørt lenger enn avtalt, og at hvert tilfelle vurderes individuelt.

Les også: Slik kan du få halv pris

Større risiko for ulykke

Hva er så grunnen til at du blir bedt om å oppgi planlagt kjørelengde når du tegner forsikring? Jo, det er naturlig nok er større sannsynlighet for at en som kjører for eksempel 20.000 kilometer årlig har en større risiko for å havne i en ulykke, enn en som kjører 5.000 kilometer i løpet av ett år.

Kjører du derimot mindre enn avtalt, kan du faktisk spare penger på å oppgi dette også.