Dette kan være fatalt. Dersom barnet sitter bakovervendt som dette, og kollisjonsputen ikke er desarmert, vil kollisjonsputen kunne påføre barnet alvorlige og i verste fall dødelige skader. Foto: ADAC
Dette kan være fatalt. Dersom barnet sitter bakovervendt som dette, og kollisjonsputen ikke er desarmert, vil kollisjonsputen kunne påføre barnet alvorlige og i verste fall dødelige skader. Foto: ADAC Vis mer

Overlever barnet dette?

I akkurat dette tilfellet, som bildet viser, kan det være fatalt.

Publisert
Sist oppdatert

Den tyske bilistorganisasjonen ADAC (norske NAFs søsterorganisasjon) har lang erfaring med å teste bilseter for barn. Nå har de testet hva som skjer dersom du plasserer barnet ditt i et godkjent barnesete på passasjersetet foran.

Test av 90 barneseter: De sikreste og farligste barnesetene

Testen og sikkerhetskravene

Ifølge de nyeste reglene for sikring av barn i bil, skal alle barn under 135 centimeter, eller som veier mindre enn 35 kilo, sikres med godkjent barnesikringsutstyr. For de største barna vil dette være en sittepute eller en beltestol - sistnevne anbefales av sikkerhetsmessige årsaker. For de helt minste barna anbefales det bakovervendte barneseter, og dette så lenge det er fysisk mulig for barna å sitte bakovervendt - og helst til fireårsalderen.

Nå har ADAC altså testet hva som skjer under en evventuell kollisjon dersom du plasserer barnet i passasjersetet foran. De har testet hva som skjer med et mindre barn som sitter i et bakovervendt passasjersete, i tillegg er det testet hva som skjer med større barn som sitter i fremovervendt barnesete.

De sikreste bilene for barn

Det er testet hva som skjer med barnet under en frontkollisjon med aktiv kollisjonspute, og hva som skjer i tilfellene da kollisjonsputen på passasjersetet er utkoblet.

Vi gjør oppmerksom på at det fra og med 9. mai 2006 ble forbudt ved lov å plassere bakovervendte barneseter i fremre passasjersete foran aktiv kollisjonspute.


Bagatell med dødelig utgang

ADACs ferske test viser at barn som er sikret i et bakovervendt barnesete og plassert i passasjersetet foran med en utkoblet kollisjonspute slipper nærmest uskadd fra en frontkollisjon i 64 kilometer i timen.

Baby i bil: Bag, boxette eller barnesete?

Men resultatet for det lille barnet blir et helt annet dersom kollisjonsputen er aktiv, og barnet altså da sitter i et bakovervendt barnesete på passasjerplass foran. ADACs tester viser at barnet antakelig vil pådra seg alvorlige hode- og nakkeskader, som utelukkende stammer fra kraften fra kollisjonsputen når den utløses og treffer barnet. Slik kan selv en bagatellmessig ulykke i lav hastighet medføre alvorlige eller endog dødelige skader på barnet.

Men det er altså per lov ikke tillatt å ha barnet plassert bakovervendt i passasjersetet foran når kollisjonsputen er aktiv.

Hvor og hvordan bør barnet sitte?

Kan beskytte - men også skade

For de større barna er det derimot muligheter for å profittere på kollisjonsputens beskyttende virkning. Den målte belastningen på barnets hode og nakke er liten ved en kollisjon med aktiv kollisjonspute som utløser, sammenliknet med en lik ulykke uten utløsning av kollisjonspute.

Men dersom barnet sitter for nær dashbordet, vil det bli truffet av den oppblåste kollisjonsputen - og det kan føre til beinbrudd, skrubb- og brannsår.

Enda alvorligere skader kan ifølge ADAC oppstå dersom barnets føtter befinner seg innenfor radiusen for den opplåste kollisjonsputen. Follekniveffekten fører da til at bilbeltet sklir opp og presses inn mot magen i stedet for å ligge over lårene som det skal. Dette kan også medføre skader på ryggraden. Disse skadene kan oppstå selv ved bagatellmessige ulykker, fordi skadene forårsakes av kollisjonsputen alene - og den utløses ved ulykker fra cirka 30 kilometer i timen.

Barn i bil

Sikrer du alltid ditt eget og evt. andres barn du frakter, tilstrekkelig og etter lovverket? (Avsluttet)
Ja, alltid(90%)
Nei, ikke alltid(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ja, det kan være trygt

De siste kollisjonstestene som nå er utført hos ADAC, bekrefter at barn også trygt kan transporteres i passasjersetet foran, under to viktige forutsetninger:

 • Dersom et lite barn ligger i en bilstol med hodet mot kjøreretningen, må ikke kollisjonsputen under noen omstendighet være aktivert.

 • Dersom større barn sitter fremovervendt i egnet bilstol, må avstanden til dashbordet være god nok slik at barnet ikke skades av kollisjonsputen dersom denne skulle løses ut.
 • Ikke tryggest bak passasjersetet, viser studie

  ADAC råder alle som vurderer å plassere barn i passasjesetet foran, til å lese bilens og barnesetets bruksanvisning - spesielt med tanke på eventuelle begrensninger og andre henvisninger til sikring av barn i bil. Der vil det fremgå, hvorvidt det overhodet er tillatt å sikre barnet på forseteplass, hva man må passe på i forhold til bilbarnesetet og om det finnes en mulighet for å kople ut kollisjonsputen - og da hvordan denne utkoplingen gjøres i praksis.

  - Gambler med barns bilsikkerhet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer