Oslo-folk er sløvest til å bytte dekk selv

I Oslo skifter 47 prosent av bilistene dekk selv. På Vestlandet legger 72 prosent av bilistene om på bilen sin selv.

<b>DEKKSKIFTE:</b> Totalt i landet er det 62 prosent av bilistene som skifter dekk selv, mens 26 prosent lar profesjonelle ta jobben. Oslo-folk står for den laveste andelen av selv-bytte av dekk; der er det kun 47 prosent som bytter dekk selv. Foto: Colourbox.com
DEKKSKIFTE: Totalt i landet er det 62 prosent av bilistene som skifter dekk selv, mens 26 prosent lar profesjonelle ta jobben. Oslo-folk står for den laveste andelen av selv-bytte av dekk; der er det kun 47 prosent som bytter dekk selv. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bileiere fra Oslo og Akershus kommer nederst på listen over hvem som bytter dekk på bilen sin selv. I disse fylkene er det kun 47 prosent av bilistene som bytter dekk på bilen sin selv. Dette i skarp motsetning til bilister på Vestlandet: 72 prosent av Vestlands-bilistene skifter dekk på bilen sin selv.

Dette viser en spørreundersøkelse utført av YouGov for Biltema.

Har du utslitte piggdekk og vil bytte til piggfritt? Noen store byer gir deg opptil 1.200 kroner i pant for de gamle piggdekkene dine, om du kjøper nye piggfrie dekk før nyttår.

PRISTEST VINTERDEK 2011: Priser på årets beste piggdekk og piggfrie vinterdekk

Hva tror du er grunnen til at færre Oslo-folk bytter dekk på bilen sin selv, sammenliknet med bilister ellers i landet? Si din mening i debatten nedenfor.

– Det er ikke er like hyggelig å gjøre dette ute i gaten som på egen tomt eller gårdsplass. I byene er det dessuten stor konkurranse og mange muligheter for billig dekkskifte, sier Tommy Fredriksen, styreformann og daglig leder i Biltema Norge AS, i en pressemelding.

Best på Vestlandet

Bland de spurte i Oslo, svarer 47,4 prosent at de legger om selv. På resten av Østlandet er det 61,6 prosent som tar jobben på egenhånd.

Sørlandet er kun ørlige grann bedre enn Oslo og Akershus, der er det 52 prosent som bytter dekkene selv.

Vestlendingene kommer mye høyere ut, med 72,3 prosent som bytter dekk selv. Deretter følger Trøndelag og Nord-Norge hvor 68,8 prosent bytter dekk selv.

Ifølge dekkbransjen, er det stadig flere som vil ha plass til dekkene på dekkhotell. De kommenterer imidlertid også at det er forskjell på by og land, som også denne oversikten over hvor man skifter dekk selv, kan indikere.

– Etterspørselen varierer veldig fra avdeling til avdeling. Hvis man kommer litt mer ut i provinsen er det ikke samme etterspørsel som i storbyene, sier direktør i Dekkmann, Stefan Funch, til DinSide i artikkelen Flere vil ha plass på dekkhotell.

Skifte av dekk koster gjerne i området 200-300 kroner per dekkskift. Vil du ha dekkskifte og dekkhotell, må du regne med en tusenlapp to ganger i året, pluss-minus et par hundrelapper i forhold til hvor i landet du bor.

I denne videoen viser vi deg hvordan du skifter dekk på bilen din selv. I artikkelen kan du også lese hvordan du bytter dekk selv, og vi forteller deg hva du trenger av utstyr.

Flere menn gjør det selv

På landsbasis er det 52 prosent som svarer at de selv bytter dekk på bilen sin. Det er også flere kvinner enn menn som finner frem jekk og hjulvinne og bytter dekk selv: Ifølge undersøkelsen fra YouGov er det 69,9 prosent av mennene som svarer at de bytter dekkene selv (på landsbasis), og 52,6 prosent av kvinnene.

Undersøkelsen viser også at det er flere av de i den yngre aldersgruppen som bytter dekk selv, enn i den eldre aldersgruppen. 72,5 prosent av bilistene i aldersgruppen 18-34 år skifter dekken selv, mens tilsvarende tall for aldersgruppen 35-54 år er 61,5 prosent, og for aldersgruppen 55 år pluss, har andelen av de som bytter dekk selv sunket til 51,2 prosent.

Hva tror du er grunnen til at færre Oslo-folk bytter dekk på bilen sin selv, sammenliknet med bilister ellers i landet? Si din mening i debatten nedenfor.