Oslo - Bodø på en tank: 0,49 l/mil

Selv med full oppakning og 2 voksne i bilen, greide vi å komme oss til Bodø fra Oslo på en tank.

Oslo - Bodø på en tank: 0,49 l/mil

Oslo - Bodø på en tank: 0,49 l/mil

  Oslo - Bodø på en tank: 0,49 l/mil

  Den hostet litt det siste stykket, og dieselbiler som går helt tomme for drivstoff kan være vriene å få start på igjen, siden drivstoffsystemet ofte må luftes ut. Derfor svingte vi inn på en bensinstasjon rett ved flyplassen i Bodø, og kalte konkurransen for omme. Da hadde vi tilbakelagt en distanse på 1.221 kilometer. Pumpa gikk og gikk, men stoppet på 59,83 liter.

  Slik gikk vi frem

  Da vi hentet bilen, kontrollerte vi først og fremst at bilens tripteller viste korrekt distanse. Den gjorde ikke det, men avviket var svært lite (- 0,2 prosent). Tilbakelagt distanse på 1.221 km er et resultat som er korrigert for dette avviket.

  Deretter ble bilen fylt opp, men selv om tankkapasiteten er oppgitt til 63 liter, ble nok neppe tanken smekkfull, da det gjerne dannes skum under tankingen som forhindrere at tanken blir "toppfull". Det samme var tilfellet når tanken ble fylt opp i Bodø.

  Å si at forbruket på vår testbil, en BMW 320d derfor faktisk er 0,49 l/mil, er derfor ikke helt korrekt, men tilsvarende målinger på returen -- og under en tidligere test av bilen -- viser at metoden gir et svært godt uttrykk for bilens forbruk. Bilens egen kjørecomputer hadde regnet ut snittforbruket til å være 0,50 l/mil.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Slik kjørte vi:

  Vi la ikke opp til et spesielt økonomisk kjøremønster, men hadde noen grunnleggende kjøreregler:

  1. Vi overskred ikke fartsgrensene.
  2. Vi dro sjelden eller aldri motoren over 3.000 o/min
  3. Vi valgte så lavt gear som mulig til enhver tid.
  4. Vi skulle holde følge med trafikken rundt oss

  Dette er enkle kjøreregler som kan bidra til et lavt forbruk, men forbruket kunne ha vært enda lavere dersom vi hadde valgt å ta det roligere under akselerasjon og oppstart, og dersom vi hadde unngått å kjøre rundt i Trondheim sentrum (ca 2 mil bykjøring inngår i totalforbruket).

  Dette er vinnerne:
  3 deltagere hadde rett svar, og vi trakk derfor mellom disse 3. Vinneren av 1.500 drivstoff for 1.500 kroner fra Hydro/Texaco er:

 1. Per Jørgen Indergård, Trondheim
 2. Vinnerene av bilpleieprodukter for 500 kroner (minst!) er:

 3. Kjetil Aarstrand, Vågå

 4. Per Chr. Aas, Oslo
 5. Vi gratulerer, og ønsker lykke til med fulle tanker og rene og pene biler!