Oppsiktsvekkende resultat i svensk kollisjonstest

Svensk test bekrefter at kollisjonssikkerheten er revolusjonert de siste årene. Resultatet er at nye småbiler er sikrere enn eldre storbiler.

I sammenheng med sitt trafikksikkerhetsarbeid har det svenske forsikringsselskapet Folksam arrangert en frontkollisjon av overlapp-typen (offset) mellom en ny Toyota Yaris og en 1996-modell Volvo 945. Resultatene vil for mange fremstå som oppsiktsvekkende. Kollisjonsdukken i Toyotaen klarte seg nemlig langt bedre enn dukken som befant seg i Volvoen. Dette til tross for at Volvo 945 er en langt større og tyngre bil enn lille Yaris - og at 945 ifølge Folksam var blant de sikreste bilene på markedet den gangen den var ny.

Avgjørende kollisjonspute

- I en kollisjon som denne ville begge førerne sannsynligvis ha overlevd, men føreren i Volvoen ville ha fått svært alvorlige ben- og bekkenskader. Uten kollisjonspute ville Volvo-føreren sannsynligvis ha fått dødlige eller svært alvorlige skader, noe som illustrerer hvor stor forskjell en kollisjonspute kan utgjøre i en så alvorlig kollisjon, sier Anders Kullgren, sjef for Folksams trafikksikkerhetsavdeling.

Alder viktigere enn størrelse

Oppsiktsvekkende resultat i svensk kollisjonstest
Oppsiktsvekkende resultat i svensk kollisjonstest


Hovedårsaken til at Folksam gjennomførte kollisjonstesten, var å avkrefte påstanden om at store og tunge biler alltid er sikrere enn små biler. Folksams statistikk viser nemlig at det har foregått en enorm utvikling på kollisjons-sikkerhetsområdet de siste årene, noe som betyr at nye biler generelt er langt sikrere enn eldre. Selskapet hevder faktisk at risikoen for å bli drept i en trafikkulykke i en bil fra tidlig 80-tall er 75 prosent høyere enn 2003-modell eller nyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Små biler tar innpå

Men det som er mest interessant, er at Folksam mener å kunne dokumentere at små biler relativt sett har fått enda større utbytte av sikkerhetsrevolusjonen enn større biler. Det betyr at sikkerhetsforskjellen mellom små og store biler ifølge Folksam har blitt stadig mindre (vi fant ingen definisjon av "små" og "store" biler på Folksams nettsider.)

Du finner mer informasjon, samt en rekke videoer av kollisjonstesten her.

Les også:
Masse stoff om kollisjonstester
DinSide Motors juveler