Oppblåsbart setebelte

Et nytt setebelte med en ny og dypere mening er under konstruksjon. Øyensynlig ser det ut som et hvilket som helst 3-punkts setebelte, men hvis du kolliderer kommer forskjellen raskt for en dag. I løpet av mikrosekunder ser beltet ut som en godt stappet medisterpølse.

Om det medfølger smaksgaranti, er vel heller tvilsomt. Men nå er det vel heller ikke meningen at den skal smake; hovedbeskjeftigelsen er å beskytte bilpassasjerer under en kollisjon eller andre trafikkuhell.

Beskyttende pølse

Dette oppblåsbare setebeltet er altså en 3-punkts sele, men den skiller seg fra en ordinær sikkerhetssele på et viktig punkt. I skulder-høyde ligger en slange som -- hvis den løses ut -- blåses opp og antar pølseformen.

Den legger seg beskyttende nedover rundt passasjerens overkropp, og skal verne mot hode-, nakke-, og brystskader. Den oppblåste delen av beltet skal dessuten absorbere og spre kreftene som oppstår ved et sammenstøt. Den løser ut ved en kollisjon, eller hvis bilen skulle tippe rundt.

Annerledes

Denne nye kollisjonspølsen skiller seg fra andre kollisjonsputer på flere måter. En vesentlig forskjell er at når denne kollisjonspølsen løses ut, blåses den opp utover, bort fra passasjerens kropp, i motsetning til en ordinær kollisjonspute som blåses opp mot passasjeren. Av denne grunn skal pølsen også være mindre aggressiv enn andre kollisjonsputer. Når pølsen blåses opp, blir selen kortere i lengde og bredere i diameter, slik at selen strammes innover mot passasjeren og holder ham/henne godt på plass i setet.

Pølsen bevarer sin oppblåste tilstand mye lengre enn en vanlig kollisjonspute gjør, noe som skal beskytte passasjeren under et eventuelt nytt smell, -- eller hvis bilen skulle velte etter det første sammenstøtet. I og med at pølsen blåses opp bort fra menneskekroppen, skal den kunne yte ekstra beskyttelse for barn, eldre, småvokste voksne, og passasjerer som ikke sitter helt korrekt i forhold til hvordan en ordinær kollisjonspute er konstruert å skulle omslutte kroppen.

Fremdeles under utvikling

Setebeltet utvikles av det amerikanske firmaet Simula Inc., som også står bak utviklingen av side-kollisjonsputene som er brukt i BMW siden 1997. Denne nye kombinerte selen og kollisjonspølsen er fremdeles under utvikling. Firmaet melder imidlertid om at de allerede har to interessenter: en kjøretøyprodusent i USA, og en i Europa.