Opel med utfordrer til Peugeot 207 & Co

Opels nye "Sub-kompakt"-bil (Småbilene er ikke skikkelig små lenger) vil ta sin del av kaken i segmentet ved å følge design-oppskriften fra Peugeot: Småfrekk og sporty.

Opel med utfordrer til Peugeot 207 & Co

  1. Store bilder!


Opel var sent ute med en bil i småbilklassen slik vi kjenner den; først i 1982 dukket Opel Corsa av første generasjon opp. Siden har Opel solgt 9,4 millioner biler med det navnet. Nå er det duket for fjerde generasjon, og bilen vil vises på den internasjonale bilutstillingen i London i juli, der den vil bli mer synlig enn på den større Paris-utstillingen i oktober.

Lov å være vågal

Som for å understreke det sporty tilsnittet de har ønsket å gi den nye modellen, viser de første bildene tredørsversjonen av nye Corsa. Da dagens modell så dagens lys for seks og et halvt år siden betegnet vi den som ungdommelig og frisk, hvilket viser hvor fort design kan banaliseres. Opel har gitt nykommeren en mer markant og sikkert noe mer kontroversiell design. Vi synes vi kjenner igjen litt av både Clio III og 207 i frontpartiet. Som om det først nå var gått opp for Opel-ledelsen heter det i pressemeldingens overskrift at det er greit å være vågal. Ikke for det, designen på Astra er jo sprek nok den også uten at Corsa egentlig fremstår som en slags "mini-Astra". Merkeidentiteten mellom modellene er mindre markant enn hos Peugeot.

Kompakt bil

Den utgående Corsa. Lagt merke til en i det siste? Vis mer


Med sine i underkant av fire meters lengde glir nye Corsa rett inn i småbilklassen hvor hovedkonkurrentene i Europa vil være nyhetene fra Fiat (Grande Punto), Renault (Clio III), Peugeot (207) og Toyota (Yaris II). VW Polo, Ford Fiesta og Citroën C3 er fortsatt på banen og seriøse aktører fra Korea som Kia Rio og Hyundai Getz likeså.

Som alle andre nykommere i segmentet er også Corsa IV blitt større enn forgjengeren. Nå er det fire meter som gjelder, med det hederlige unntaket av den svært velpakkede Yaris; Corsa har vokst fra 3,82 til 3,99 meter i lengden og er dermed akkurat like lang som nye Renault Clio, noe kortere enn Peugeot 207 og Fiat Grande Punto. De eldre modellene Polo og Fiesta henger noe etter i ytre dimensjoner. Bredden på nykommeren er 171 centimeter og høyden 149. Corsa har også fått lengre akselavstand (251 centimeter) og bredere sporvidder.


Nyutviklet chassis

På motorfronten er det i denne omgang ingen overraskelser: Tre bensinmotorer og to Common Rail dieselmotorer stiller opp med 1,0 til 1,4 liters slagvolum og 60 til 90 hestekrefter. Om kort tid skal også en 1,7-liters CDTI dieselmotor på 125 hestekrefter og med standard partikkelfilter være med på laget. Men er særlig det nyutviklede understellet som fremheves fra Opel-ledelsens side: Carl-Peter Forster, som er president for General Motors Europa uttaler: "Opel Corsa blir en god ambassadør for Opel (...), takket være det nye, kvikke chassiset, er den like sporty å kjøre som å se på". Målet har vært å gi bilen underholdende kjøredynamikk som skal stå i stil med designen, sammen med sikre kjøreegenskaper. Senket sportschassis og 17"-felger blir tilgjengelig sammen med progressiv servostyring.


Partikkelfilter, navigasjon, MP3...

Ifølge Opel vil utstyrsnivået bli høyt i forhold til tidligere og i forhold til klassen generelt. Partikkelfilter vil bli tilgjengelig på dieselmotorene. Interiørene vil bli oppgradert med mer attraktive materialvalg. Når det gjelder utstyr vil teknologipakke med godsaker som ikke var tilgjengelig i klassen inntil nylig bli tilgjengelig med blant annet adaptive lykter, navigasjonssystem med CD eller DVD, Radio/CD med MP3, mobiltelefon med stemmekontroll og blåtann-tilknytning...

Norske kunder må smøre seg med tålmodighet til utpå høsten: Nye Corsa kan ventes hos forhandlerne i oktober.

  • Store bilder finner du her.
  • Her finner du mer Opel-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder