Opel med Mokka folke-SUV

GENÈVE (DinSide Motor): Opel Antara får en lillebror - som nok passer bedre til det norske markedet.

"Don't Mokka; she can't help it", falt det oss inn da vi så denne.Men sett fra andre vinkler, er ikke Opel Mokka så verst i designen likevel, synes vi. Foto: Per Ervland
"Don't Mokka; she can't help it", falt det oss inn da vi så denne.Men sett fra andre vinkler, er ikke Opel Mokka så verst i designen likevel, synes vi. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så kommer altså kompakt-SUV-en Buick Encore (vist i Detroit i januar), til Europa. I England blir den Vauxhall Mokka, og Opel hos oss. Dette er en mindre SUV som vil konkurrere med blant andre Mitsubishi ASX og Nissan Qashqai.

Fra kaffe til bil

Så til det rareste med bilen - navnet. Hvorfor den heter Mokka? Jo, denne varianten kaffebønner, av typen Coffea Arabica, skal være kjent for å ha karakter og energi, og kaffen brygget på den skal, ifølge Opel, være "sofistikert og kultivert" (Sic!)

En annen Opel-nyhet her var Astra OPC med 280 hestekrefter.

Kompakt

Bilen er bare 428 centimeter lang - det er bare såvidt mer enn en VW Golf. Plassforholdene er allikevel ganske gode for fem personer. Bagasjerommet kan inneholde opptil 1.372 liter med baksetene (40/60), nedfelt og bilen skal inneholde 19 oppbevaringsrom av varierende størrelse.


PRØVEKJØRT: Opel Insignia med biturbo-diesel

Opptil 50 prosent bak

Opel peker på at firehjulsdriftssystemet bare veier 65 kilo og dermed ikke skal medføre store overforbruket. Det er av typen forhjulsdrift i utgangspunktet med mulighet for overføring av opptil 50 prosent av dreiemomentet til bakhjulene ved behov. Men Mokka blir ikke bare firehjulstrekker; den vil som sine konkurrenter også kunne leveres med forhjulsdrift.

Vi testet nylig den større SUV-en Opel Antara.

Sterk diesel

Under panseret vil det bli to bensin, og én dieselmotor å velge mellom. Førstnevnte blir en 1,6-liter på 115 hestekrefter, eller en 1,4–liters turbomotor på 140 hester og et dreiemoment på 200 newtonmeter. Dieselmotoren blir en 1,7 CDTi som yter 130 hk og 300 newtonmeter. Sammen med disse vil det være mulig å velge mellom en 6-trinns manuell girkasse, eller automat. Alle biler med manuell kasse vil i tillegg få start/stopp som standard.

Store hjul

Mokka vil få bakkestartassistent og nedoverbakke-kontroll som standard. Den blir også eneste bil i klassen med 18-toms lettmetallfelger som standard. Som tilvalg vil man kunne gå for 19-tommere. Tilleggsfunksjoner som Opel Eye skiltleser og Bi-Xenon adaptivt lyssystem blir også tilgjengelig.

Opel Mokka kommer som sagt i videoen til Norge i oktober, og prisene er ennå ikke kjent.

TEST: Nye Opel Zafira Tourer

Opel Mokka byr på den samme lille innpakningen som Trax. Foto: Per Ervland
"Don't Mokka; she can't help it", falt det oss inn da vi så denne.Men sett fra andre vinkler, er ikke Opel Mokka så verst i designen likevel, synes vi. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland