Opel med dieselhybrid: 0,37 liter per mil

Opel satser tungt på miljø på årets Frankfurt-utstilling. Viktigste nyhet er Corsa som dieselhybrid. Men foreløpig er den bare et konsept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bensinhybridene blir stadig flere, men fortsatt finnes det ingen personbiler som kombinerer el- og dieseldrift. Riktignok har spekulasjonene versert om flere modeller fra diverse produsenter i lang tid, men disse ligger foreløpig et lite stykke frem i tid.

Først ut?

Blant de heteste kandidatene er Peugeot 308, men en slik utgave av den franske kompaktklassebilen er tidligst på plass om et par år. Dermed er det ikke umulig at Corsa blir den første personbilen med en dieselhybrid-løsning.

Letthybrid

image: Opel med dieselhybrid: 0,37 liter per mil

Opel med dieselhybrid: 0,37 liter per mil

  1. Store bilder


Noen fullhybrid er det imidlertid ikke snakk om. Det betyr at Corsa Hybrid Concept ikke kan kjøres kun på el-motoren. Men den kan hjelpe den 1,3 liter store rekkefireren på 75 hestekrefter når det er behov for ekstra krefter.

Start og stopp

I tillegg har man kombinert startmotoren og generatoren slik at motoren slokkes automatisk når bilen nesten står stille etter nedbremsing og startes igjen idet føreren slipper bremsepedalen. Slik skal drivstoff spares i bytrafikk.

Under nedbremsing omgjøres noe av bevegelsesenergien tilbake til strøm slik at litiumbatteriet lades. Resultatet er et blandet forbruk på imponerende 0,375 liter per mil.

Nær fremtid

image: Opel med dieselhybrid: 0,37 liter per mil


Letthybrid-løsningen er relativt kompakt og burde være aktuell også for en lang rekke andre kjøretøy i Opel-familien. Opel selv sier at Corsa dieselhybrid er aktuell i ”nær fremtid”.

119 gram C02

Samme bil finnes for øvrig i dag uten elektromotoren. Med 1,3-liters slagvolum og 75 hester bruker den per i dag 0,46 liter per mil. Nå får den imidlertid enda litt lavere forbruk takket være modifisert motorstyring. 0,45 liter per mil og 119 gram C02 per kilometer blir fasiten for modellen som får tilnavnet Ecoflex, Opels navn på ekstra gjerrige modeller som også vil bli brukt på andre modeller i fremtiden.

Vectra får E85

Vectra får også litt grønnere egenskaper med en ny turbomotor som kan gå på biodrivstoffet E85. Motoren stammer fra Saab og yter 175 hester og 265 newtonmeter. Hos Opel kalles teknikken Flexpower og innebærer at du kan kjøre på et hvilket som helst blandingsforhold mellom vanlig bensin og bioetanol (E85).

Det er i skrivende stund ikke klart når denne motoren blir tilgjengelig i Norge.

Downsizing

image: Opel med dieselhybrid: 0,37 liter per mil


For øvrig opplyser Opel at man kommer til å satse på mindre og turboladede motorer fremfor større sugemotorer, en trend som er gjennomgående i hele bilbransjen. Et eksempel på dette finner vi i den nye bensinturboen på 1,6 liter og 180 hestekrefter som erstatter den gamle 2,0-litersturboen med 170 hester.

Også dieselmotorene blir mindre. En 1,7-liter med enten 110 eller 125 hester erstatter den eldre 1,9-literen i laveffektutgave med 120 hester.

Resultatet er at forbruket synker med 14 prosent for bensinmotoren og 7 prosent for dieselalternativet.

Alle nyhetene vises på Frankfurt-utstillingen som åpner 13. september.

  • Store bilder finner du her.
  • Her finner du mer Opel-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder