Opel Astra Eco 4: 0,4 liter per mil

Det dukker stadig opp såkalte 3-litersbiler -- som altså kalles dette fordi de bruker rundt 0,3 liter drivstoff per mil. Nå presenterer Opel 4-litersbilen Astra Eco 4 -- og gjett hvor mye drivstoff denne bruker per mil?

Astra Eco 4 ble presentert på bilutstillingen i Frankfurt, som den første ”4-litersbilen” i den kompakte middelklassen, og nå er det bestemt at bilen skal settes i produksjon. Som betegnelsen 4-litersbil tilsier, skal Astra Eco bruke rundt 0,44 liter per mil. Men helt nede på 0,4 liter når den likevel ikke: Gjennomsnittlig forbruk på Astra Eco kombikupé med denne 1,7-liters turbodieselen er 0,44 liter diesel per mil.

Lettere bil, sparsommelig motor

Selv om du allerede i dag kan gå ut og finne en bil på tilsvarende størrelse som bare bruker rundt 0,06 liter mer diesel per mil enn hva Astra Eco gjør, er 0,44 liter drivstoff per mil et lavt forbruk. Som du kanskje hadde gjettet på forhånd er dette oppnådd ved bruk av lettvektsmaterialer som aluminium og magnesium, aerodynamiske forbedringer, dekk med liten rullemotstand -- og selvsagt en sparsommelig 1,7-liters dieselmotor med direkte innsprøytning og turbo.

Videreutvikling av Corsa Eco 3

Motoren er en videreutvikling av 1,7-literen som satt i studien Opel Corsa Eco 3 da den ble presentert på IAA i Frankfurt så tidlig som i 1995. En del forbedringer er selvsagt gjort med motoren siden den gang, blant annet har den tidligere mekaniske innsprøytningen blitt elektronisk styrt, og dreiemomentet holder seg på maksimale 165 Nm fra 1.800 - 3.000 omdreininger i minuttet. Motoren har 75 hestekrefter, og er tilkoblet en 5-trinns manuell girkasse. Den akselererer fra 0-100 kilometer i timen på 15 sekunder, og toppfart er 175 kilometer i timen.

Sparsommelig uten å koste mer

Opel har gjort et poeng ut av at Astra Eco 4 skal være en sparsommelig alternativ -- uten å måtte koste mer, som gjerne er resultatet av sparebiler. I Tyskland vil bilen selges til samme pris som Astra 1.7 DTL, som per i dag selges som stasjonsvognutgave i Norge, til en pris av 181.900 kroner. Astra Eco 4 er en av flere nyheter fra Opel til neste år, og den er ventet ut på markedet i løpet av sommeren.