Ønsker satellitter i stedet for bomstasjoner

Vegdirektoratet foreslår å bygge ut bomstasjonene. - Det er bare et halvt steg på veien mot en miljøriktig prising av bilkjøringen, sier Generalsekretær Børre Skiaker i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA).

<b>BYTTES?:</b> Hadde det vært bedre om alle bilene ble rettferdig behandlet, spør KNA. Det hadde i hvert fall hjulpet de som bor like utenfor en bomring.  Foto: NTB SCANPIX
BYTTES?: Hadde det vært bedre om alle bilene ble rettferdig behandlet, spør KNA. Det hadde i hvert fall hjulpet de som bor like utenfor en bomring. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KNA mener det i stedet bør satses på veiprising basert på satellittnavigasjon i fremtiden.

Vil satse på satellitteknologi

Det såkalte GNSS-systemet (Global Navigation Satellite System) brukes allerede i Tyskland, Belgia, Slovakia, Ungarn, Sveits, New Zealand og Russland, samtidig som våre naboer Finland og Sverige nå vurderer å følge etter.

Grunnen til at dette temaet nå kommer opp, er at Vegdirektoratet foreslår å innføre miljødifferensierte bomavgifter beregnet etter hvor mye kjøretøyet forurenser.

LES OGSÅ: Nå får bobilen betydelig billigere passeringer

Ny bombrikke

Enkelt fortalt skal du kunne plassere en brikke, ganske lik den du allerede har, i frontruten. Så skal satellitten gjøre jobben med å logge hvor du kjører og til hvilke tidspunkt.

OPPGITT: Børre Skiaker i KNA mener Vegdirektoratet heller bør sikte mot satellittsystemene, i stedet for å fortsette med bomstasjonene slik som idag.  Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire
OPPGITT: Børre Skiaker i KNA mener Vegdirektoratet heller bør sikte mot satellittsystemene, i stedet for å fortsette med bomstasjonene slik som idag. Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire Vis mer


- Vi ønsker et satellittbasert system som vil gi større og riktigere miljøeffekt fordi det blir mulig å prise hver kilometer du kjører, uavhengig om det er i byer eller på landeveien, fortsetter Skiaker i pressemeldingen.

- Teknologien finnes, det samme gjør også løsningen for å ivareta personvernet. GNSS-prising for tunge kjøretøy kan innføres i løpet av få år, mens en storskala bruk for alle nok ikke vil komme før om 10-15 år, forteller direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikk.

Brikken skal kunne avløse dagens systemer og bomstasjoner, samt gi fører informasjon om priser og fartsgrenser avhengig av hvor og når man kjører.

Den vil også gi informasjon om hvor mye kjøretøyet ditt forurenser.

LES OGSÅ: Også her er det slutt på bompenger nå

Holder på personvernet

Det er kanskje lett å tro at en nå vil kunne bli sporet uansett hva en foretar seg.
Ifølge Datatilsynet kan ikke det GNSS-baserte systemet lanseres uten at det er en innebygget personvernsløsning.

- Hvis biler kun sender fra seg akkumulerte tall fra kjørelengde i ulike pris-soner, vil det kunne gjøre GNSS spiselig for personvernmyndighetene i Norge og Europa, forteller Atle Årnes i Datatilsynet til Newswire.no

Ola Martin Lykkja i norske Q-Free som leverer bompengesystemer til en rekke land, forteller at løsningen på problemet er at databrikken i bilen din ikke sender fra seg informasjon om hvor bilen er, men kun fakturainformasjon.

- Brikken får informasjon om hvor den er fra satellittene, mens fakturainformasjonen sendes videre via GSM-nettet.

Mellom avsendelsene av fakturainformasjonen kan GSM-delen i brikken være slått av.

HVA SKAL UT?: Med tiden kan det være vi må bytte ut den kjente Autopass-brikken mot en satellittbrikke.  Foto: NTB scanpix
HVA SKAL UT?: Med tiden kan det være vi må bytte ut den kjente Autopass-brikken mot en satellittbrikke. Foto: NTB scanpix Vis mer


Starter med tunge kjøretøy

Før påske foreslo Grønn skattekommisjon å innføre GNSS-basert veiprising for tunge kjøretøy. Skiaker mener at en burde ha en visjon om at systemet skal kunne omfatte alle når det først skal innføres ett sted.

- Når en først vil gjøre en satsing på tunge kjøretøyer, bør man ha som mål at systemet også skal gjelde lette kjøretøy. De bør komme i neste fase.

- Da kan man bruke de tunge kjøretøyene som en test på hvordan systemet fungerer og lære av det.

Likevel kan det bli lenge til det blir så enkelt. Statens vegvesen mener at Norge foreløpig må vente og se om en felles bombrikke fra Europa vil fungere i land med ulik GNSS-løsning før de foretar seg noe.

Les også:

  • Slurver du med å betale for passeringene? Husk at det også koster endel å betale for seint.
  • Slik kan du spare opptil 50 prosent i bompengeutgifter
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!