<strong><b>KJENN DINE MEDIKAMENTER:</strong></b> Dersom man er avhengig av medikamenter er det viktig at man kjenner til hvordan de påvirker kroppen, og om de lar seg kombinere med bilkjøring.
KJENN DINE MEDIKAMENTER: Dersom man er avhengig av medikamenter er det viktig at man kjenner til hvordan de påvirker kroppen, og om de lar seg kombinere med bilkjøring. Vis mer

Ønsker nye regler for piller og bilkjøring

Nå kan det bli strengere for de som tar medisiner.

Publisert
Sist oppdatert

Samferdselsdepartementet sendte torsdag 23. april et forslag om å få faste grenser for bruk av visse medikamenter ved kjøring.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener kjøring i rus fortsatt er et stort problem for trafikksikkerheten.

- Norske veier skal være trygge å ferdes på. Ruspåvirket kjøring er et alvorlig trafikksikkerhetsproblem Problemet omhandler langt mer enn alkohol, og er i stadig utvikling. Det er derfor viktig at vi oppdaterer regelverket i takt med utviklingen i folks bruk av rusmidler. Dette er et viktig trafikksikkerhetstiltak, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

I 2012 ble det innført flere nye regler på dette området - blant annet en forskrift om faste grenser for kjøring under påvirkning av andre rusmidler enn alkohol.

Det er denne forskriften samferdselsdepartementet nå ønsker å oppdatere.

LES OGSÅ: Overraskende mange kjører når de har drukket

Flere medikamenter kan inkluderes

Departementet har oppnevnt en referansegruppe med medisinskfaglig og farmakologisk bakgrunn som skal foreslå endringene i forskriftene.

De ønsker blant annet å fastsette straffbarhetsgrenser og straffeutmålingsgrenser for syv nye stoffer; oksykodon, som er et sterkt smertestillende preparat, og seks nye benzodiazepiner, som er beroligende preparater.

Benzodiazepiner er sterkt avhengighetsskapende, derfor er de fleste leger veldig forsiktig med å skrive ut disse type medikamenter.

Det er liten tvil om stoffer som dette ikke bør kombineres med bilkjøring.

<strong><b>IKKE BARE ALKOHOL:</strong></b> De fleste assosierer ruspåvirket kjøring med alkohol, men sterke medikamenter er vel så farlig og en stor fare for trafikksikkerheten.  Foto: Colorbox
IKKE BARE ALKOHOL: De fleste assosierer ruspåvirket kjøring med alkohol, men sterke medikamenter er vel så farlig og en stor fare for trafikksikkerheten. Foto: Colorbox Vis mer


Samtidig ønsker Samferdselsdepartementet ønsker å justere eksisterende grenser for medikamenter som allerede er inkludert i forskriften, summere stoffer med lik virkningsmekanisme og klargjøre forskriftens virkeområde.

Høringsfristen er mandag 3. august 2015.

Varseltrekant

Dersom man er avhengig av medisiner, er det viktig at man er klar over hvordan det påvirker kroppen, og om man kan kjøre bil når man bruker medikamentene. Er man usikker bør man kontakte lege.

Rød varseltrekant er en indikasjon på trafikkfarlige medikamenter.

Du kan også lese mer om trafikkfarlige medikamenter på Apotek1 sin hjemmeside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer